Чешкото правителство оцеля след вот на недоверие, поискан от опозицията. Резултатът беше очакван, а кабинетът нарече този ход рекламен трик, свързан с президентските избори в страната. Късно снощи Камарата гласува с 102 на 81 срещу вота на недоверие след повече от 25 часа дебати в продължение на два дни, предаде БНР.

Десноцентристката 5-партийна коалиция има 108 места в 200-местната долна камара и не е показала пропуски, които да я направят уязвима.

Основното опозиционно движение ANO на бившия премиер Андрей Бабиш призова гласуването да се проведе само няколко дни, след като Бабиш  и пенсионираният генерал Петър Павел спечелиха първите две места в първия тур на президентските избори, като събраха съответно 34,98% и 35,4% от вота на избирателите. Балотажът ще се проведе на 27-28 януари.

Бабиш формулира президентските избори като опит за назначаване на президент, който би оказал натиск върху дясноцентристкия кабинет да предостави повече помощи на хората, страдащи от скока на разходите за живот.

ANO оправда вота на недоверие с отказа на правителството да обсъди в парламента въпроси като недостиг на някои лекарства, финансиране на социални помощи или планове за промяна на данъка върху добавената стойност.