Генералът от запаса Петър Павел сътвори изненада на президентските избори в Чехия, като изпревари с малка разлика милиардера Андрей Бабиш и спечели първия тур на президентските избори в Чехия, предаде Ройтерс, като се позова на почти окончателни резултати.

Резултатите от 99,7 на сто от избирателните секции показват, че Павел печели 35,4% от гласовете, а бившият премиер Бабиш - 35%, информира БТА.

Двамата ще се изправят един срещу друг на балотаж след две седмици. Това е обрат на вота, след като малко по-рано частичните резултати сочеха преднина за Бабиш, според Ройтерс.

Павел е бивш началник на генералния щаб и председател на военния комитет на НАТО. Лидерът на опозицията Андрей Бабиш пък беше премиер до 2021 г.

За разлика от сегашния държавен глава Милош Земан временният водач за президентския стол Павел е с прозападна ориентация и подкрепя военната помощ за Украйна да продължи, както е и застъпник на приемането на еврото.

Снимка: БТА

Бабиш пък има подкрепата на Земан и е против увеличаването на военната помощ за Украйна. Той е определян от опонента си като популист. 

В навечерието на вота, само седмица преди провеждането му, бившият премиер беше оправдан по обвинение в измама с европейски субсидии за два милиона долара. Прокуратурата бе поискала тригодишна условна присъда и глоба от 10 милиона чешки крони (около 440 000 долара) за Бабиш.

Снимка: БТА

В Чехия държавният глава има значителни правомощия при назначаването на министър-председател, управител на централната банка, както и на конституционни съдии.

Президентът е и главнокомандващ на армията, както и има известна тежест в областта на външните работи на Чехия.

На трето място е преподавателката по икономика Дануше Нерудова с 13,7%.