Групата на седемте (Г-7) потвърди своето единство и подчерта необходимостта от тясна координация в отношенията с Китай, съобщи Държавният департамент на САЩ, след като държавният секретар Антъни Блинкън се срещна с представители на Г-7 в Лондон, предаде Ройтерс.

"Г-7 отбеляза важността на тясната координация по отношение на КНР (Китайската народна република) и потвърдиха, че Г-7 е по-единна от всякога", заяви Държавният департамент в изявление.

Това изявление идва ден след като президентът на САЩ Джо Байдън описа китайския лидер Си Цзинпин като диктатор.

Китай веднага определи казаното от Байдън като "изключително абсурдно и безотговорно".

Само преди дни държавният секретар Антъни Блинкън бе на посещение в Пекин, което имаше за цел да стопи ледовете в отношенията, които стигнаха историческа най-ниска точка.

Говорителката на китайското външно министерство Мао Нин каза вчера, че коментарите на Байдън на благотворително събитие в Калифорния "са изцяло против фактите и сериозно нарушават дипломатическия протокол и сериозно накърняват политическото достойнство на Китай".

"Това е очевидна политическа провокация. Китай изразява силно недоволство и опозиция", каза Мао на брифинг.

"Изказванията на САЩ са изключително абсурдни и безотговорни", заяви Мао.

Посещението на Блинкън в Пекин, където той се срещна със Си, имаше за цел да успокои напрежението между двете суперсили, но изглежда не е постигнало голям резултат, отбеляза вчера АП.

Междувременно премиерът на Нова Зеландия Крис Хипкинс, преди официалното си пътуване до Китай в края на този месец, заяви днес, че не е съгласен с мнението на американския президент Джо Байдън, че китайският лидер Си Цзинпин е диктатор, предаде Ройтерс.

"Не. Формата на управление, която има Китай, е въпрос, засягащ само китайския народ", каза Хипкинс пред репортери.

Запитан от репортер дали китайският народ има право на глас във тази форма на управление, Хипкинс отговори: "Ако искат да променят системата си на управление, това е техен въпрос."

Планирано е Хипкинс да посети Китай от 25 до 30 юни, начело на търговска делегация, която включва представители на някои от най-големите новозеландски компании. Той ще се срещне със Си Цзинпин, премиера Ли Цян и с председателя на постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители Чжао Лъцзи.

Китай реагира на казаното от Байдън като заяви, че забележките са абсурдни и са провокация, неочаквано избухване на враждебност след опитите на двете страни да намалят търканията.