Италия поема от днес ротационното председателство на Г-7 - групата обединяваща САЩ, Италия, Франция, Великобритания, Германия, Япония и Канада, съобщават световните агенции и италианските новинарски медии, цитирани от БТА.

Рим поема ротационното председателство на Голямата седморка от Япония (ротационен председател през 2023 г.) в момент на глобални напрежения по два фронта - конфликта в Украйна и конфликта между израелците и палестинците.

Друга важна тема ще са отношенията с Китай. Въпросите, свързани с климата, хранителната сигурност, здравеопазването в глобален план и състоянието на жените по света също ще бъдат приоритети на италианското ротационно председателство.

Особено внимание ще бъде отделено през цялата година и на напредъка в областта на изкуствения интелект и предимствата и рисковете, произтичащи от това.

Сред водещите приоритети ще бъде и незаконната миграция и борбата с трафикантите на мигранти. Внимание в тази връзка ще бъде отделено на Африка, където се води своеобразна конкуренция между Глобалния изток и Глобалния запад.

В тази насока Италия ще фокусира вниманието си и как Г-7 ще допринася за развитието на африканския континент, за да не се налага африканците да избират пътя на незаконната миграция оттам към ЕС.

Очаква в началото на италианското ротационно председателство на Г-7 италианският президент Джорджа Мелони да представи и своя "План Матей" за развитие на Африка. Планът носи името на покойния ръководител на италианския енергиен гигант ЕНИ Енрико Матей, утвърдил партньорски отношения с чужди страни на принципа на взаимоизгодното и равнопоставено сътрудничество.

Такива отношения Мелони иска да бъдат утвърдени между Италия и Африка, и в по-широк план - между Европа и Африка.

На годишната си пресконференция на 4 януари вероятно Мелони отново ще спомене какви са приоритетите на италианското ротационно председателство на ЕС. От 13 до 15 юни в южния италиански курорт Борго Егнация, в област Пулия, ще се проведе срещата на върха на Г-7.

Предизвикателство за италианското ротационно председателство на Г-7 е през тази година и това, че в глобален план все повече нараства влиянието на обединението БРИКС. Досега съставено от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, от днес то вече има шест нови членове и това са Аржентина, Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

От създаването на Г-7 в началото на 70-те години на миналия век Италия е била ротационен председател на групата 4 пъти - през 1980, 1987 г., 1994 и 2017 г., като тогава срещите на върха на лидерите от Голямата седморка се проведоха съответно във Венеция (на два пъти), в Неапол и Таормина.

В около 10-те години, в които Г-7 беше Г-8 с присъединяването на Русия, Италия е била ротационен председател на два пъти - през 2001 г. и през 2009 г., като тогава съответно срещите на върха бяха в Генуа и Акуила. От тях тази в Генуа - първата лидерска среща на формата Г-8, беше белязана от протести на антиглобалисти, прераснали в насилие и отнели живота на един човек.

С течение на времето на срещите на върха на Г-7 е канен редовно да присъства и ЕС, представляван от председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет.

Ключов момент за Г-7 през настоящата година ще е това, че през тази година има избори в две от страните членки на групата - САЩ и Великобритания. Не бива да се забравя, че ще има избори за Европарламент, които ще засегнат съответно Италия, Франция и Германия. Всички тези избори може да променят политическия пейзаж във всяка една страна от Голямата седморка през 2024 г.