Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза днес на министрите на отбраната на Франция, Турция и Великобритания, че ситуацията в Украйна бързо се влошава и върви към "неконтролируема ескалация".

Руското Министерство на отбраната съобщи, че Шойгу е разговарял и с американския си колега Лойд Остин, но не разкри подробности от разговора.

В телефонен разговор с френския министър на отбраната Себастиан Льокорню, чието съдържание беше огласено от руската страна, Шойгу заяви, че Москва се опасява, че Украйна може да използва "мръсна бомба" в конфликта, без да предоставя доказателства в подкрепа на това твърдение.

"Те обсъдиха ситуацията в Украйна, която бързо се влошава", съобщи министерството на отбраната на Русия. "Тенденцията е към по-нататъшна неконтролируема ескалация."

Льокорню на свой ред е казал, цитиран от министерството на отбраната на Франция, че Франция "е против каквато и да било форма на ескалация, особено ядрена", и той възнамерява скоро да разговаря с украинския си колега.

Франция е уверила Русия, че желание мирно уреждане на конфликта в Украйна.

В телефонен разговор и с турския военен министър - Хулуси Акар, Сергей Шойгу е повторил загрижеността, която е изразил и пред френския министър на отбраната по-рано, че Украйна може да използва "мръсна бомба", за да ескалира конфликта.

Пред британския министър на отбраната Бен Уолъс Шойгу е изразил "своите опасения, свързани с евентуални провокации от страна на Украйна да използва "мръсна бомба" - нещо, предаде Ройтерс.

По време на разговора Уолъс е отхвърлил твърденията на руския си колега, че западните държави улесняват плана на Киев да ескалира конфликта в Украйна.

"Министърът на отбраната отхвърли тези твърдения и предупреди, че подобни тези не могат да бъдат използвани като претекст за по-голяма ескалация", посочи в изявление британското министерство на отбраната.

Сергей Шойгу разговаря с американския военен министър Лойд Остин за втори път в рамките на три дни.

Москва не даде повече информация за резултатите от разговора или за конкретните теми, които са били обсъдени. Двамата министри разговаряха преди това в петък за първи път от месец май. 

Мръсната бомба и Украйна

При така наречената мръсна бомба се използват конвенционални експлозиви, примесени с радиоактивен материал.

Руското министерство на отбраната не предостави никаква допълнителна информация относно изявлението си, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Тази сутрин за това, че Украйна уж планирала да взриви на своя територия "мръсна бомба", съобщи руската информационна агенция РИА Новости, отбелязва Би Би Си. Руската агенцията се позоваваше на "заслужаващи доверие източници в различни страни - включително в Украйна", но не посочи доказателства.

Тази седмица експерти на базирания в САЩ Институт за изучаване на войната казаха - въз основа на открити източници, че Москва вероятно подготвя информационен фон за провокация под чужд флаг. Предположението на института е, че руските военни може да взривят стената на Каховската ВЕЦ, за да прикрият отстъплението си от десния бряг на Днепър и да забавят настъплението на Киев. Според института Кремъл би могъл да използва тази провокация, за да отвлече вниманието от новините за унизителното отстъпление на руските сили.