Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви днес, че Русия нарочно е забавила темпото на военната си кампания в Украйна, което според него е било продиктувано от необходимостта да се намалят цивилните жертви, предаде Ройтерс.

На среща в Узбекистан на министрите на отбраната от Шанхайската организация за сътрудничество Шойгу посочи: "Прави се всичко възможно за избягване на жертвите сред цивилните. Разбира се, това забавя темпото на настъплението, но го правим съзнателно."

През последните месеци руските войски не постигнаха осезаем напредък, след като бяха изтласкани от Киев в първите седмици на войната, припомня БТА.

В същото време президентът на друга неприятелска за Украйна държава - Беларус, Александър Лукашенко поздрави народа на Украйна по случай днешния Ден на независимостта, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на беларуския лидер.

"Убеден съм, че днешните противоречия не ще могат да разрушат вековните основи на искрените добросъседски отношения между народите на двете страни", се казва в поздравлението.

Лукашенко изтъква, че Беларус и занапред ще продължи "да се обявява за запазване на съгласието, за развитие на приятелските, изпълнени с взаимно уважение контакти на всички равнища".

Беларуският държавен лидер пожелава на украинците мирно небе, толерантност, мъжество, сила и успехи във възстановяването на достойния живот.