Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу е инспектирал на военните полигони на Западния военен окръг обучението на мобилизираните в рамките на частичната мобилизация, заповядана от руския президент Владимир Путин.

Той обърна специално внимание на практическото обучение на новобранците за изпълнение на задачи в състава на частите, охраняващи освободените територии в тила на специалната операция, съобщиха от Министерството на отбраната на Русия, цитирано РИА Новости.

Шойгу е разпоредил да се наблегне на качествената подготовка на мобилизираните под ръководството на офицери с боен опит, които са участвали пряко в специалната операция, и възложи да се засили практическото обучение в тъмните часове на денонощието, съобщава още агенцията.

Това се случва ден след като Путин доста неласкаво се изказа за протичането на мобилизацията, като заяви, че при това е имало доста "тъпотии".

"Тук, за съжаление, има много тъпотии, както, за съжаление, повтарям още веднъж, често се случва и в други области. Но ако не бяхме започнали да се справяме с нея по начина, по който го правим сега, никога нямаше да видим проблемите, които се натрупват там, и очевидно се натрупват от доста дълго време", каза Путин по време на видео разговор с губернатори на руски области.

По думите му това е "основателна причина" за "разглеждане на тези въпроси". Президентът заяви, че регионалните ръководители трябва да актуализират списъците на резервисти и да формулират предложения за това как тази работа да бъде организирана "по модерен начин" в бъдеще.

"Моля ви да държите под постоянен контрол въпросите за спазването на закона при провеждането на частична мобилизация, както и за оказването на необходимата помощ и подкрепа на семействата на мобилизираните", каза Путин по време на конферентен разговор с областните управители.

Същия ден заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев също коментира хода на частичната мобилизация. Според него мобилизацията продължава така, "както може да продължи в страна, която не е имала такава повече от 80 години". "Има истински патриотизъм, има човешка емоция, има и стандартното безхаберие. Но най-важното е, че страната се е обединила, за да защити народа и Отечеството си. И това е ключът към нашата безусловна победа", заяви Медведев в интервю.

Мобилизацията в Русия се сблъсква с проблеми, отбеляза Американският институт за изследване на войната. Според експерти години наред корупция и дребни кражби на военно имущество са довели до това, че Министерството на отбраната не е в състояние да осигури на мобилизираните войски стоки от първа необходимост.

От началото на мобилизацията в Русия постоянно се появяват съобщения за недостиг на оборудване за хората, призовани в армията. Мобилизирани и техните роднини казват, че трябва да купуват повечето от необходимите неща със собствени средства.

В началото на октомври генерал-лейтенант Андрей Гурульов, депутат от Държавната дума, написа в канала си в Telegram: "Все още не разбирам къде са отишли милион и половина комплекта екипировка, които се съхраняваха в центровете за наборна служба. Откъде са проблемите с униформите, с други неща?"

"Руската служба на Би Би Си" пише, че поне отчасти недостигът на оборудване се дължи на масовите кражби в армията.

Междувременно бе съобщено, че областните администрации в Москва са започнали масово да се обръщат към московчани с призив да се явят доброволно във военните комисариати, за да потвърдят категорията си на годност. Това е знак за подготовка за втората вълна на мобилизация, пишат руски издания.

Съществуват общо пет категории за физическа подготовка - от "А" - напълно здрав до "Д" - напълно неспособен.

Студентите, които учат редовно, или тези с временни наранявания, като например фрактури, имат право на отсрочка в категория "Г" за минимум шест месеца с възможност за удължаване.

Според медиите мобилизацията в Русия ще се проведе на три етапа и ще приключи на 10 ноември, като се твърди, че ще бъдат призовани повече от един милион души, а не 300 000, както уверяваше министърът на отбраната Сергей Шойгу.

Вчера в Русия в прозвучаха призиви, да се забрани на всички, които са регистрирани в резерва, да напускат страната.

Председателят на Държавния съвет на Крим Владимир Константинов заяви, че кримският парламент ще предложи да бъдат внесени съответните изменения във федералните закони. Той предложи да се наложи ясна забрана на руски гражданин, който е или трябва да бъде вписан във военния регистър, да напуска страната по време на обща или частична мобилизация или по време на война без разрешение на военните комисариати или федералните изпълнителни органи.

Предлага се също така лицата, които са избягали от мобилизация в чужбина, да бъдат включени в регистъра на лицата под чуждо влияние. Там ще бъдат вписани и онези, които се застъпват за избягване на мобилизацията. "Бегълците, които са изоставили родината си в критичен момент, трябва да знаят, че действията им няма да останат без последствия", каза Константинов.

Днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че няма позиция относно подобна инициатива.

Междувременно руският бизнесмен и един от основателите на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин, известен също като "готвача на Путин", предложи на депутатите от Държавната дума на Русия да "оглавят подразделения като ЧВК "Вагнер" или да "вземат картечници". Според него това, което е "необходимо сега, е консолидация на обществото", а хората, които от години говорят от трибуните, "трябва да започнат да правят нещо".

"Къде са тези обединени комунисти от КПРФ, къде е ЛДПР, която се бори за Русия и която, останала без Жириновски, както всички виждаме, се е превърнала в "клоунада". Да не говорим за партията "Родина", която навремето глупаво подкрепих, надявайки се да отгледам от тях истински патриоти, заяви Пригожин.

Според британските специални служби решенията на Путин са се оказали погрешни, руските войски са изтощени, а боеприпасите им свършват. Според изявление на Джеръми Флеминг, ръководител на британския Център за правителствени комуникации (GCHQ), от вторник Украйна е обърнала хода на войната и се противопоставя на руските войски, които са намалели като численост.

GCHQ смята, че въпреки масираните ракетни атаки по украинска територия руските военни са изчерпали боеприпасите си и че решенията на руския президент Владимир Путин са се оказали погрешни.

Разходите на Русия за войната в Украйна, изразени в хора и техника, са зашеметяващи, но всички успехи на руските войски на бойното поле през първите месеци на войната вече са заличени - смята Флеминг.

"Знаем - и руските командири на терен знаят - че техните запаси и боеприпаси са на изчерпване", твърди шефът на GCHQ. - При липсата на ефективни вътрешни контрамерки решенията на Владимир Путин се оказаха погрешни. Това е стратегия с високи залози, която води до стратегически грешки в съжденията". Руските граждани също виждат колко зле е преценил ситуацията Путин, смятат в британската спецслужба.

На фона на последните събития днес бе съобщено, че "Върховният шаман на Русия" Кара-оол Допчун-оол е похвалил шаманите под негово ръководство за проведените на 8 октомври камлания (ритуали) "в защита на земята, народа и Отечеството, за повдигане и укрепване на духа на воините и постигане на победа над всички врагове на Русия":

"Шаманите на нашата велика родина Русия, всички вие сте добре подготвени. Направили сте много добри церемонии. На всички шамани в Русия пожелавам щастие и успех в по-нататъшното укрепване на нашата родина, а на нашите воини - късмет и благополучие, за да бъдат неуязвими за куршуми и опасности".

По последни данни на Генералния щаб на ВСУ по време на войната в Украйна са загинали над 63 000 руски военнослужещи. Руското министерство на войната не споделя подобна информация, за последен път това бе сторено на 20 септември от руския министър на отбраната Сергей Шойгу, който заяви, че по време на т.нар. "специална операция" са загинали 5 937 военнослужещи на руската армия.