Класифицирани документи от времето, когато президентът на САЩ Джо Байдън е бил вицепрезидент, са били открити в дома му в Уилмингтън, щата Делауер, предаде Асошиейтед прес, като се позова на съобщение на Белия дом от днес.

Агенцията отбелязва, че това става броени дни след разкритията, че поверителни документи бяха намерени също и в офиса в сградата на бившия институт на Байдън във Вашингтон.

Специалният съветник на президента Ричард Саубър каза, че след като първоначалните документи са били открити от личните адвокати на Байдън, те са проверили други места, където може да са били изпратени книжа, след като Байдън напусна вицепрезидентския пост през 2017 г.

"Малък брой" класифицирани документи са били открити в складово пространство в гаража на Байдън в Уилмингтън, като още един документ е бил намерен в съседна стая, заяви Саубър.

Министерството на правосъдието на САЩ е било "незабавно уведомено", допълва БТА. След това документите били взети от юристи от министерството, каза още Саубър.

Американският министър на правосъдието Мерик Гарланд назначи специален прокурор да разследва обстоятелствата около намерените документи с класифицирана информация при президента. Джо Байдън потвърди информациите, че "малък брой" засекретени документи от времето, когато е бил вицепрезидент на Барак Обама са били открити на две места - в офис във Вашингтон, както и в дома му в щата Делъуеър. Той каза още, че оказва пълно съдействие на Министерството на правосъдието, които разследват.

Министерството на правосъдието започна разследване с назначаването на специален прокурор. За тази роля бе избран Робърт Хър, който е служил на висок пост в Министерството на правосъдието по време на мандата на бившия президент Доналд Тръмп.

Републиканци настояват за повече информация и обвиняват органите, както и медиите в двойни стандарти, като визират действия миналата година при претърсването на резиденцията на бившия президент Доналд Тръмп във Флорида, когато ФБР иззе над 300 засекретени документа. Тръмп тогава се разследва дали не се е опитвал да възпрепятства органите при събирането на документи с тайни, които е трябвало да предаде.

Засега се знае, че при Байдън първата група намерени тайни документи е предадена доброволно. Няма информация дали това е било така и с намерените документи в дома му.

Разгорещени дебати за това как хора на власт боравят с тайна информация има по-често от 2016 година насам, когато личният имейл сървър на Хилъри Клинтън стана ключова тема за опонента ѝ в надпреварата за Белия Дом Доналд Тръмп.