Съединените щати разполагат с доказателства, че ирански военни се намират в Крим и подкрепят пряко руските нападения с дронове срещу инфраструктурата и цивилното население на Украйна, съобщи АП, като се позова на Белия дом.

Говорителят на Съвета за национална сигурност към американското президентство Джон Кърби каза пред медиите, че Иран е изпратил "сравнително малък брой" военнослужещи на анексирания от Русия през 2014 г. в нарушение на международното право украински полуостров. Задачата им според него е да помагат на руската армия да извършва атаки срещу Украйна с произведени в Иран дронове.

"Информацията, която имаме, е, че иранците са изпратили инструктори и техническа поддръжка в Крим, но руснаците са тези, които" управляват дроновете, заяви Кърби.

САЩ първи разкриха това лято, че Русия купува ирански бойни дронове, които използва срещу Украйна. Техеран отрече да продава дронове на Москва, припомня АП.

Европейският съюз наложи вчера санкции на иранската компания "Шахед авиейшън индъстрис" и на трима ирански генерали за това, че са замесени в доставката на бойни дронове на Русия.

ЕС замрази намиращите се в Европа авоари на иранската компания, а също така и авоарите на тримата генерали. На тримата военни бе наложена и забрана да стъпват на територията на Европейския съюз.

В изявление на ЕС се казва, че този ход "е сигнал за решимостта на ЕС да реагира бързо и решително на действията на Иран в подкрепа на руската агресия срещу Украйна". Брюксел осъжда доставката на ирански дронове на Русия и тяхното смъртоносно използване в агресивната война срещу Украйна".