Съветът на ЕС съобщи, че е приел днес две решения, посветени на подкрепата за отбраната на Украйна срещу нападението от Русия. С първото решение се създава мисия за обучение на украински военни, а с второто се отпускат още половин милиард евро за въоръжаването на украинските сили.

С новата сума общата европейска военна помощ за Киев достига 3,1 милиарда евро. От отпуснатите днес средства едва 10 милиона евро ще бъдат насочени за лични предпазни средства, а останалите ще бъдат за оръжие. Уточнява се, че видът на помощта е съобразен с исканията на властите в Киев.

Освен това и двете мерки за помощ ще спомогнат за осигуряване на поддръжка и ремонт на вече дарено в рамките на ЕМПМ военно оборудване на Украйна от държавите-членки на ЕС.

Новата обучителна мисия цели подобряване на отбранителните способности на украинските сили, както и съгласуването на оказваната европейска помощ. Мисията ще работи в ЕС, а командването й ще бъде в Брюксел.

Първоначално се предвижда мисията да продължи две години и да разполага с бюджет от близо 107 милиона евро.

"Мобилизирането на допълнителни 500 милиона евро от държавите - членки на ЕС, е още едно доказателство, че оставаме непоколебими в подкрепата си за украинските въоръжени сили с цел защита на страната срещу ескалиращата незаконна агресия. Последните безогледни нападения на Русия срещу украинското цивилно население и гражданската инфраструктура са още едно доказателство за пълното незачитане от страна на Русия на правата на човека и международното право. ЕС ще продължи да подкрепя Украйна, докато това е необходимо", каза Жозеп Борел, върховен представител за външните работи и политиката на сигурност.

Предишните мерки за помощ по линия на ЕМПМ за Украйна бяха договорени на 28 февруари, 23 март, 13 април, 23 май и 21 юли 2022 г.

Руски удари поразиха критична инфраструктура в Украйна

Най-малко седем души са били убити при поредицата руски атаки в Украйна днес. До момента е потвърдена гибелта на трима човека в Киев и на четирима в северната Сумска област, която граничи с Русия, съобщи Би Би Си, като се позова на властите.

Кметът на украинската столица Виталий Кличко заяви, че сред жертвите е млада двойка. Жената била бременна в шестия месец, предаде ДПА.

Според Кирило Тимошенко, заместник-началник на канцеларията, 19 обитатели на сградата са спасени и спасителните работи продължават.

В Сумска област, най-малко трима човека загинали, а девет били ранени, когато три ракети поразили жилищна сграда днес, каза регионалният губернатор Дмитро Живицки, цитиран от ДПА. Той добави, че все още има хора под отломките.

По-рано военното министерство на Русия заяви, че е извършено мащабно нападение срещу обекти на военната и енергийната инфраструктура на Украйна с използване на оръжия с прецизно насочване. Според ведомството са били поразени "всички набелязани мишени", а освен това е бил предотвратен опит на украинските сили да пробият руската отбрана в Херсон.

В Сумска област била поразена и електроцентрала. Засега няма подробности за четвъртия убит в този украински регион.

Сумска област граничи с руската Белгородска област, която е подлагана на обстрел от украинска страна.

За нападения в Украйна днес бе съобщено още в централната Днепропетровска, както и в Одеска и Николаевска област, на югозапад.

Кореспондент на Ройтерс описва как войници стрелят в небето над Киев в опит да свалят дронове; жители на града бягат към убежищата; ракета от ПВО полита, чува се взрив във въздуха и се виждат оранжеви пламъци; черен дим излиза от прозорците на поразена сграда, а аварийните екипи се опитват да гасят пожари.

Атака с дрон е поразила морски терминал в южния град Николаев, били са повредени силози за слънчогледово семе и е подпалено изтекло гориво.

Според Украйна нападенията са извършени с т.нар. дронове самоубийци, произведени в Иран. Тези летателни апарати се взривяват, щом достигнат мишената си. Репортер на Ройтерс е видял отломка от участвал в атака дрон с изписани думите "За Белгород" - вероятно препратка към украинския обстрел срещу руската гранична Белгородска област.

При руските атаки са били използвани общо около 40 дрона, пет от които ударили Киев, съобщи агенция Укринформ.

Руските атаки днес са нанесли щети на енергийната инфраструктура в централните и северните райони на Украйна, потвърди украинският енергиен оператор "Укренерго". Фирмата увери в "Телеграм", че положението е под контрол и ремонтни групи отстраняват повредите, но предупреди украинците да пестят електричеството, особено вечер, за да се намали натоварването на енергийната система. От украинската компания "Енергоатом" съобщиха, че руските сили са подновили днес обстрела в района на окупираната Запорожка АЕЦ, като централата отново е лишена от външно електрозахранване. Ядреният оператор съобщи, че през нощта последният далекопровод, свързващ централата с украинската мрежа, отново е бил прекъснат "в резултат на обстрел от руски военни". Сега за подаване на ток се използват дизелови генератори.