Възможно е Иран да снабдява Русия не само с безпилотни самолети, но и с балистични ракети, съобщава "Вашингтон Пост", позовавайки се на американски военни източници.

Двете ракети с малък обсег "земя-земя" са Fateh-110 и Zolfaghar, които могат да поразяват цели на разстояние съответно 300 и 70 километра.

Според източниците на американския вестник още през септември е било постигнато принципно споразумение по този въпрос. Според западни разузнавателни служби Иран вече е започнал производството на първата партида ракети в рамките на споразумението.

Според доклад на американския Институт за изследване на войната (ISW) Русия може да е подписала нов договор с Иран за доставка на безпилотни самолети "Араш-2".

Вчера този въпрос беше активно обсъждан, като в руските и украинските канали в Telegram се появиха съобщения, позоваващи се на неназовани ирански източници. Засега няма потвърждение за тази сделка, нито пък има някаква конкретика за броя на дроновете, за които се твърди, че са закупени от Русия. Темата на обсъждането всъщност беше пристигането на транспортен самолет от Техеран на московското летище "Внуково".

ISW припомня също, че през септември командващият сухопътните сили на Иран генерал Киомарс Хайдари заяви, че дроновете "Араш-2" имат по-голям полезен товар от "Шахид-136", както и по-голям обсег и могат да атакуват градове в Израел като Тел Авив и Хайфа от бази в Иран. Но американските експерти се съмняват, че руските сили ще могат да използват "Араш"-2 по-ефективно от "Шахид"-136.

Според британското разузнаване руската отбранителна промишленост вероятно не е в състояние да произвежда боеприпаси с темповете, с които те се потребяват. На 10 октомври 2022 г. Русия вероятно е изстреляла повече от 80 крилати ракети по Украйна. Президентът Путин заяви, че ударите са били в отговор на нападение срещу Керченския мост.

Украинското министерство на отбраната заяви, че повече от половината от снарядите са били свалени, но десетки от тях са стигнали до цели в Киев и други населени места, убивайки цивилни и повреждайки гражданска инфраструктура.

Руската отбранителна промишленост вероятно не е в състояние да произвежда съвременни боеприпаси с темповете, с които те се изразходват. Тези удари са намалили запасите от ракети с голям обсег на действие на Русия, което вероятно ще ограничи способността ѝ да поразява желания брой цели в бъдеще, смятат британските експерти.

В същото време днес руското министерство на отбраната заяви, че продължават ударите с високоточни оръжия срещу военното управление и енергийната система на Украйна, а "целите на ударите са постигнати".