Белград разчита на помощта на Русия и Китай за закупуване на оръжия за отбрана в случай на голям военен конфликт на Балканите, който Сърбия прави всичко възможно да избегне, заяви министърът на отбраната на страната Александър Вулин, цитиран от сръбската редакция на руското радио "Спутник", предаде "Фокус".

По думите на Вулин, Сърбия често получава критики за това, че купува много оръжия.

"Ние сме военно неутрална страна. Ако се стигне до конфликт и инцидент, а както знаете-никой не може да каже, че на Балканите няма да има конфликт, никой не ще може да ни помогне. Вярваме в помощта на Русия и разчитаме на помощта на Русия, Китай и другите наши приятели... Разбира се, винаги очакваме и разчитаме на помощта на нашия приятел - Русия. Но същевременно ние винаги правим всичко възможно да не влезем в конфликт. Знаете, около нас всички страни са въоръжени", каза Вулин в интервю за списание "Международен живот".

"Трябва да бъдем силни, поради което военно-техническата помощ на Русия е много важна. Нуждаем се от мир. Но за да може мирът да надделее, трябва да сме готови за всичко. Както казват сърбите: за да постигнем мир, за да сме свободни, ще направим абсолютно всичко", добави той.

Организаторите на неотдавнашните сблъсъци в Северно Косово искаха да провокират военен конфликт между НАТО и Сърбия, заяви сръбският министър на отбраната.

"Каква е тяхната цел? Те се стремят към това Сърбия да реагира с военни средства, а след това да отидат при своите съюзници от НАТО и да ги молят: "Защитете ни!". Това е тяхната цел - НАТО да накаже Сърбия заради тях. Те знаят, че не могат да влязат във военен конфликт самостоятелно, но пък за сметка на това знаят, че вместо тях това би направила НАТО", казва Вулин, цитиран и от ТАСС и БТА.

Военният министър отбеляза, че е разочарован от реакцията на КейФОР, които не уведомили Сърбия за предстоящата операция (на косовските специални части на 28 май в Северно Косово) и заявили, че "акцията има политически характер и това няма отношение към тях".

"Първо, те въобще не ни предупредиха, че ще бъде проведена тази операция. Когато най-накрая влязохме в контакт с КейФОР, който не ни потърси, те ни казаха, че това е полицейска акция, която въобще не ги засяга", обясни Вулин.

По неговите думи, особено разочароващи е било това, че КейФОР е излъгал и след това е съобщил, че е известил Белград за операцията в Косово.

Александър Вулин казва това в деня, в който се отбелязва 20-та годишнина от края на разполагането на сили на НАТО за прекратяване на конфликта между Сърбия и Косово. По този повод Вашингтон обяви, че диалогът между двете страни е единственият път, по който може да се стигне до истинска независимост. Съединените щати изразиха готовността си да предоставят на Белград и Прищина своята подкрепа в рамките на този процес.

Сръбският президент Александър Вучич на свой ред заяви, че смята бомбардировките на НАТО срещу СР Югославия през 1999 г. за престъпление. По неговите думи, "агресията на НАТО не е имала и няма да има постфактум оправдание нито в международното право, нито на морално равнище".

Междувременно премиерът на Косово Рамуш Харадинай каза, че Прищина желае окончателно уреждане на отношенията със Сърбия, което "означава признаване на Косово от страна на Сърбия". Той не изключи възможността насрочената на 1 юли среща на лидерите на Западните Балкани в Париж да не се състои, но по неговите думи, това ще бъде по вина не на Прищина, а на Белград, който поставя отменянето на 100-процентните мита за сръбски стоки като условие за продължаване на диалога с Косово.