Операцията на НАТО срещу Югославия през 1999 г., предприета за прекратяване на конфликта в Косово, не беше насочена против народите в Югославия, а целеше да защити цивилните в целия регион, заяви в интервю за Танюг генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

"Не бива никога да забравяме миналото, но можем да продължим напред, и точно това правят сега Сърбия и НАТО като партньори", каза Столтенберг.

Генералният секрета призна, че спомените за въздушните удари през 1999 г. още са много болезнени, особено за близките на жертвите. Той изрази съболезнования към семействата на жертвите от двете страни на конфликта.

На въпрос как гледа на намесата на НАТО през 1999 г., която бе предприета без съгласието на Съвета за сигурност на ООН, Столтенберг каза, че операцията е целяла да прекрати хуманитарната катастрофа в Косово. Той изтъкна, че решението е взето след година борба в Косово и след многократни безуспешни опити на ООН и Контактната група, чийто член беше и Русия, да намерят мирно и дипломатическо решение на конфликта.

По думите на Столтенберг, до края на 1998 г. силите на Слободан Милошевич са прогонили над 300 хиляди косовски албанци, а Съветът за сигурност на ООН няколко пъти е предупреждавал за нарушения на човешките права в Косово и за факта, че нарастването на броя на бежанците представлява заплаха за международния мир и сигурност.

"В контекста на тази криза използването на сила от страната на НАТО беше и нужна, и легитимна. Целта беше да се спрат военните действия и репресиите срещу цивилни в Косово, да се осигури връщане на бежанците и достъп на хуманитарните организации. Операцията постигна целта си", заяви генералният секретар.

Столтенберг припомни, че след края на операцията алиансът е изпратил своя мисия в Косово /КейФОР/, която и до днес е гарант на мира, свободата на движение и сигурността на всички етнически общности в Косово.