Правителството на американския президент Джо Байдън е настояло вчера с писмо до Конгреса на САЩ да бъде одобрена продажбата на произведени от "Локхийд Мартин" изтребители Ф-16 и комплекти за модернизирано оборудване на стойност 20 милиарда долара на Турция, предаде Ройтерс, като се позова на три независими един от друг осведомени източника.

Във вторник турският парламент най-сетне одобри кандидатурата на Швеция за членство в НАТО. Ройтерс отбелязва, че по този начин, след значително забавяне, е паднала основна пречка за разширяването на алианса, пише БТА.

Източниците на световната агенция потвърждават, че писмото е било изпратено вчера, и уточняват, че правителството все още не е запознало конгреса на САЩ с конкретния план за продажбата. Забавянето на турската ратификация на кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО е карала конгресмените на свой ред да бавят одобрението на сделката с Анкара за бойните самолети.

Турция поиска да купи от САЩ за 20 милиарда долара произведени от "Локхийд Мартин" изтребители Ф-16 плюс 80 комплекта за модернизирано оборудване за своите вече вкарани във въоръжение самолети през октомври 2021 г., припомня Ройтерс.

Унгария все още не е ратифицирала шведската кандидатура за НАТО.