Парламентът на Турция одобри днес кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, предадоха турските медии. Кандидатурата бе одобрена при гласуване след повече от четири часа дебати, уточнява БТА.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган, съюзниците на ПСР от Партията на националистическото действие (ПНД) и основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) гласуваха в подкрепа на кандидатурата. Опозиционните националистически, ислямистки и леви партии гласуваха против нея.

Очаква се държавният глава Ердоган да подпише законопроекта в идните дни. Решението на парламента ще влезе в сила, след като турският президент подпише съответен указ.

На 26 декември протоколът за присъединяването на Швеция към НАТО бе одобрен от комисията по външни работи на турския парламент.

На гласуването през декември представителите на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), Партията на националистическото действие (ПНД) и основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) гласуваха със "за", а "Добра партия" и "Партията на щастието" гласуваха с "против". Кюрдските представители тогава не се включиха в гласуването, припомня НТВ.

Турция, която е членка на НАТО, оттегли възражението си срещу присъединяването на Швеция към алианса през юли, но оттогава процесът на ратификация в парламента беше в застой.

Анкара обвинява Стокхолм, че не приема достатъчно сериозно турските опасенията за сигурността, включително борбата й срещу кюрдските бойци и други групировки, които Турция смята за заплаха за сигурността си.