Американският президент Джо Байдън подписа указ за подобряване на отчетността на полицейските действия. Това стана на втората годишнина от смъртта на Джордж Флойд, умрял по време на арест в град Минеаполис, предаде Асошиейтед прес.

Указът беше подписан вчера, ден след масова стрелба в училище в щата Тексас, при която бяха убити 19 деца и двама учители.

Байдън и вицепрезидентът Камала Харис направиха изявления, с които се опитаха да утешат както хората, засегнати от стрелбата, така и тези, които са пострадали от полицейска жестокост. Те им обещаха промяна въпреки междупартийните разногласия в Конгреса.

"Знам, че напредъкът може да бъде бавен и труден", каза президентът. "Днес ние действаме. Показваме, че откритото говорене има значение, че ангажирането има значение, че работата на нашето време - да се изцели душата на страната ни, продължава и не е довършена, и изисква от всички нас никога да не се отказваме", заяви той.

Семейството на Флойд, чиято смърт преди две години предизвика протести в САЩ, беше сред множеството в Белия дом, пред което Байдън направи изявлението.

Заповедта за подобряване на отчетността на полицията е значимо, но ограничено действие, отразяващо предизвикателствата, свързани с расизма, с прекомерното използване на сила и с обществената безопасност в момент, когато разногласията в Конгреса не позволяват предприемането на по-решителни мерки.

След като законодателите не могат да се споразумеят за реформиране на полицейските политики или за усилия за намаляване на масовите стрелби, президентът има ограничени възможности за изпълнение на предизборните си обещания. Той се стреми да постигне консенсус и същевременно се опитва да балансира между полицията и организациите за граждански права, а това става във време, когато засилващите се тревоги заради престъпността засенчват призивите за реформа.

По-голямата част от заповедта на Байдън е съсредоточена върху федералните правоприлагащи агенции, като изисква от тях да преглеждат и ревизират политиките за употреба на сила. Тя също така предвижда създаване на база данни, която да помогне за проследяване на лошо поведение на служители на реда, казва Белият дом.

Макар правителството да не може да изисква местните полицейски управления да участват в базата данни, чиято цел е да не позволява на проблемни служители на реда да се прехвърлят от едно работно място на друго, властите търсят начини как да използват федералното финансиране, за да насърчат тяхното сътрудничество. Освен това заповедта е предназначена да ограничи трупането на излишък от военно оборудване за местната полиция.