Да момента не съм издавал нареждане за военна интервенция в Сирия, подчерта Обама при непредвидената си поява в залата за пресконференции в Белия дом. Той отбеляза, че въпросът за химическите и биологическите оръжия е много обезпокоителен както за САЩ, така и за близкия им съюзник Израел.

Ако видим, че значително количество химическо оръжие се премества или използва, за нас това ще е преминаване на червената линия, което ще промени изчисленията и уравнението ми, каза Обама.

Въпросът за тези оръжия, с каквито Дамаск призна, че разполага в значителни количества, не засяга само Сирия, а и близките ни съюзници в района като Израел. Това ни тревожи. Не можем да допуснем възможността химическо или биологично оръжие да попадне в ръцете на злонамерени хора, каза президентът, цитиран от АФП, на която се позова БТА.

Сирия разполага с четвъртите по големина запаси на химически оръжия в света. Режимът в Дамаск вече заяви, че никога няма да ги използва срещу сирийски граждани.

Предупреждението на американския президент е само предизборна пропаганда, заяви по-късно вицепремиерът на Сирия Кадри Джамил по време на посещение в Русия, предаде АФП, цитирана от "Фокус". „Заплахите на Обама са просто пропаганда, свързана с президентските избори, които ще се проведат в САЩ през ноември", каза Джамил, според когого Западът си търси претекст за военна намеса.
Той говори след среща с руския външен министър Сергей Лавров.

Режимът в Сирия е готов да обсъди варианта за оттегляне на президента Башар ал Асад в рамките на преговорен процес с опозицията, заяви още вицепремиерът. Той даде да се разбере, че може да бъдат проучени всички въпроси, дори този за евентуалната оставка на Асад. Но ако оттеглянето на президента се постави като предварително условие за започване на диалог, това "означава де факто, че е невъзможно да се започне този диалог", предупреди Джамил.

Съединените щати и редица европейски и арабски държави призоваха на няколко пъти Асад да подаде оставка. Русия остава основният поддръжник на режима в Сирия, въпреки че Лавров заяви по-рано днес, че Асад все още не полага достатъчно усилия за прекратяване на насилието в страната.