Увеличението ще е в сила само за 2 седмици, съобщи БНР.

Според източник на агенция "Ройтерс" фондът, известен като ELA, е увеличен от 65 на 68.3 милиарда евро. Миналия четвъртък бе направено предишното повишение - от 60 на 65 млрд. евро. Тази сума вече е почти раздадена от банката в Атина, а високопоставен гръцки банкер казва, че "предвид темпото, с което се теглят депозити, това ще ни стигне да изкараме само още една седмица".

Агенцията коментира, че ходът на централните банкери във Франкфурт засилва натиска над новото правителство в Гърция да сключи финансова сделка с кредиторите си преди банките в страната да са останали без пари. Сегашното помощно споразумение с ЕЦБ, ЕС и МВФ е в сила до 28 февруари и в сряда Атина потвърди официално, че в четвъртък ще подаде молба до партньорите си за удължаване на програмата.

Още не е ясно как ще бъде формулирано това искане и дали ще удовлетвори дълбоко скептичните финансови министри от еврозоната.

Според финансовия министър на Гърция Янис Варуфакис ще се намери приемлив и за двете страни в спора изход, след което във видеоконферентно заседание на съвета на финансовите министри от 19-те страни в еврозоната то ще бъде одобрено.
В следващите дни властите в отделните държави ще могат да го ратифицират, за да не се окаже на 1 март Гърция без схема, предпазваща я от фалит.