"Ужасът е само в началото. Когато чуваш взривовете, сърцето ти се свива, но какво да правиш? По тях се ориентираш колко близо или колко далеч от теб са. Скриваш се и започваш да се молиш. А после ставаш и продължаваш" - това разказва пред Dir.bg българката Бистра Спасова, която от година и половина живее в Холон, предградие на Тел Авив. 

Пи думите ѝ хората в Израел са свикнали с това. Помнят обстрелите от 2014 г., когато положението е било подобно на сегашното. Тези, които изпадат в истерия, обикновено са млади и не помнят какво е било преди седем години или са новопристигнали.

Най-често взривовете стават през тъмната част на денонощието, разказва още Бистра Спасова:

"Предишната вечер ми се случи, тъй като пътувах през нощта - не се съобразих с указанията да не пътувам тогава. Докато бяхме в автобуса, в който между другото бяхме само петима души, той спря, отвори врати, излязохме и легнахме на земята. И се молим на Господ, докато спрат сирените. После се качваме пак в автобуса и продължаваме. Едно момиче в тийнейджърска възраст изпадна в истерия, защото досега не беше ставало свидетел на такова нещо".

Снимка: БТА/АР

"Причината, поради която сме живи, е една единствена - Господ ни пази", казва още Бистра Спасова. Но не подценява и Железния купол - израелската противовъздушна система, проектирана да прихваща и унищожава ракети и артилерийски снаряди с малък обхват на действие, чиято траектория завършва в населени райони.

"Прихваща ракетите и ги взривява преди да паднат на главите ни. Проблемът е, че те сега са намерили някакъв начин да пробиват този щит и да речем от сто ракети, едва две се стоварват върху мирното население. Когато Железният купол ги улавя, ги чуваш по-леко или изобщо. Проблемът е когато ги чуваш, защото значи той е пробит и те падат - кога осколки, ако ракетата е била голяма, или нещо по-дребно", разказва още Бистра Спасова. 

Снимка: БТА/АР

"Вчера на практика беше спокойно. Само три пъти свириха сирените за по минута. В сряда успяхме да поспим, защото Израел удари два жилищни блока в Газа, в които са позиционирани ракетните установки, с които те ни обстрелват", добавя тя, но казва и че са загинали две жени в Ашкелон, 5-годишно момиченце и друго малко момченце.

По думите ѝ в по-новите апартаменти има защитени стаи, в които хората са в безопасност. Семейството е влязло в такава стая, но е направило "дребен" пропуск - не спуснало металната щора. През прозореца влязла една осколка и убила детенцето на място. В старите сгради няма такива стаи, но има бомбоубежища в мазетата, обяснява Спасова. 

Въпреки всичко това в Израел е спокойно, но това е "защото хората са свикнали да носят този стрес". 

"Израел е изключително дисциплинирана страна. Хората са обучени какво да правят и са като часовник. Вчера една сирена не сработи навреме, но съседите имат апликация за смартфон, която предупреждава за ракети и тя понякога сработва по-рано от самата сирена. Почукаха на вратата и ни предупредиха. Тук живеят хора с най-различни произходи, от целия свят. И не само евреи, а и техните съпрузи и децата им, и всички са изключително дисциплинирани и се грижат един за друг. Инстинктът за самосъхранение и когато всички действат като един и са обучени какво да правят, на практика влияе", споделя сънародничката ни в Израел. 

Снимка: БТА/АР

"Ако сега минете по улицата ще видите нормален работен ден. Мястото, където онзи ден взривиха автобус в Холон, в който Слава Богу нямаше хора, защото са излезли навреме, няма да го познаете. Ще решите, че просто има строителни работи. Още вчера имаше бетоновози, асфалтираха и оправяха покрива на банката, в която беше рикоширал снарядът. Оправяха и витрините, които бяха избити от взривната вълна", разказва Спасова. 

По думите ѝ тази опасност в Израел винаги е съсъществувала, но досега обстрелвали на юг. През последните години се случвало и в Ашкелон за кратко, за по ден -два при ексалиране на напрежението. 

"А сега понеже е Рамадан, радикалните ислямисти искат да се направят на герои. И поставиха ултиматум - "дайте ни Йерусалим. Ако не, започваме да ви бомбардираме" и започнаха във всички градове. Но това е свързано и с международното им финансиране и е инсценирано от радикалния ислям, за да могат да си харчат парите големите групировки, които произвеждат оръжие. Иначе къде биха стреляли и откъде имат 2000 ракети, които изстреляха през последните 48 часа", пита сънародничката ни, която в момента в Израел се занимава с доброволчество. 

Газа е тясна ивица земя на североизток от полуостров Синай, близо до Египет и е на практика египетска автономна територия, която Египет е загубил във война срещу Израел и страната преди повече от 20 години е върнала на Египет, заедно с училища, къщи и градини, паркове - цялата инфраструктура, като е изтеглил своите хора, разказа тя. Видеа в интернет "Спомен за Гуш Kатиф" показват как Израел изнася собствените си хора, за да освободи територията за т. нар. палестинци. Ивицата Газа е била върната с уговорка за мир, но мир няма. 

"Терористичната групировка на практика владее това място. Когато терористи имат властта, всички се боят от тях, те са го като мафия. С хора като тях не може да се преговаря, защото те са готови да умрат, но да ви убият. Въпреки, че и ние, и международната общност се опитваме, това е положението. И не знам докога ще си играем на политическа коректност, не знам кога ще се свърши при тези високи интереси да се финансира това нещо отвън. Но съм сигурна, че и ние, и хората в Газа, искаме това да спре. Никой не иска да му се сипят по главата ракети или да го предупреждават "ще ви бомбардираме след два часа, излезте от вкъщи да хвърлим бомбите". 

Бистра Спасова, българка живееща в Холон

Снимка: Личен архив

Ако някои ги предупреди изобщо, защото на местните в Газа дори не им казват. Имам чувството, че нарочно се ограждат с жени и деца, за да кажат после колко са лоши евреите. А хората не виждат какво е станало преди това в Израел, защото международната общност бива манипулирана поради една или друга причина. Поради това и политиката, която аз наричам мръсна работа, показва само част от нещата. Например в Русия казват, че си измисляме, в част от страните има пропалестински настроения. Даже вчера видях снимка пред Немската гимназия в България, някакви момиченца с плакат, на който пише, че Йерусалим бил палестинска столица. История явно не са учили, а не знам и как един християнин може да твърди, че това е територия, която не е еврейска. И международната общественост търпи това, както търпи войната в Сирия. Виждате, че умират цивилни, но по-лошото е, че наричат Израел агресори и когато той отвръща на удар, показват само тази страна". 

По думите на Бистра Спасова Израел се въздържа да стреля, защото може да убие цивилни и винаги предупреждава кога ще бомбардира. Освен това тя разказва и че палестинците в Израел имат много права. Като това да учат безплатно в университетите, много от тях са лекари в болниците и живеят добре.

"Тези, които твърдят, че са палестинци, че са им ограничени правата и обвиняват Израел, че е окупирал техните територии, всъщност не са палестинци. Това са хора от радикалния ислям, като ислямски джихад и от Хамас. Същите тези хора са тези, които се наричат в Европа мигранти. Те са тези, които взривиха летищата в Брюксел, те са тези, които направиха антената в Марсилия, които направиха антената на Лондон бридж. Те са позиционирани и на практика са окупирали Ивицата Газа и няколко други места в света. Преговори с тях се водят непрекъснато и непрекъснатост не спазват това, което са поели като ангажимент".