На две-три години е имало такива противопоставяния, коментира пред Нова телевизия арабистът проф. Владимир Чуков по повод ескалацията на напрежението в Близкия изток.

Продължават въздушните удари между Израел и силите на Хамас. Жертвите и ранените са десетки. Над 100 ракети са били насочени към Тел Авив и това принуди властите да затворят летище "Бен Гурион". Както Хамас, така и израелският премиер Нетаняху обявиха, че няма да спрат. Съветът за сигурност на ООН се събира, за да обсъди ситуацията.

2015 година са били последните младежки вълнения и тези войни са били предизвикани от неуспехите при преговорите.

"Сега нещата са коренно различни и това е битката за Йерусалим. Това е всъщност големият въпрос - кой да бъде суверенът, чий суверенитет да бъде над Източен Йерусалим", подчерта проф. Чуков и поясни, че в Газа са оръдията на Йерусалим.

По думите му в основата е формулата, която предложи президентът Тръмп - той спря парите на ООН за палестинските бежанци, закри представителството на ООП във Вашингтон. Тръмп предложи "сделката на века" - в която практически имаше Израел и палестински територии.

"Вече стопанинът на Белия дом е друг - Джо Байдън, който беше част от екипа на Барак Обама. Барак Обама в последната година гласува в ООН една резолюция, която не беше по вкуса на Израел - т.е. осъди продължаващото построяване на селища по Западния бряг", поясни арабистът.

В момента ситуацията ескалира заради силни субективни елементи, според проф. Чуков. Конфликтът започна на 7 май - последният петък на м. Рамадан, в деня на Йерусалим, когато иранските имами обявяват, че на Израел му остават 40 дни.

"Считам, че няма да продължи дълго, защото всичко е във въздуха, но това, което прави впечатление е, че за 39 часа Хамас са изстреляли над 1000 ракети, над 200 ракети са по посока на Тел Авив. Има една боеспособност на Ханас, която до този момент не беше отчитана. Заедно с другата терористична организация Ислямски Джихад имат някъде около 15 000 ракети, което означава, че ще им стигнат при този темп за изстрелване някъде за две седмици максимум", поясни проф. Владимир Чуков.

Отбеляза, че няма сухопътна операция, което означава, че двете страни не желаят да продължат сблъсъка, но въпросът е кой ще бъде победител