Драматична евакуация от остров Родос тази нощ. Там обстановката заради бушуващите пожари остава тежка. Засега няма данни за бедстващи българи, съобщиха от българското Министерство на външните работи и зам.-председателят на българската общност там Ивелина Бенева.

Около 2000 са българите, които работят и живеят постоянно на остров Родос. По-трудно е да се определи броят на сънародниците ни, пристигнали там като туристи, тъй като повечето от тях не използват услуги на туристически агенции, каза зам.-председателят на българската общност там Ивелина Бенева пред БНТ.

"Нямаме данни да има бедстващи български туристи на острова. Също така от работещите, тъй като имаме група, която е за взаимопомощ между българите на острова, няма данни да имаме българи, които да са бедстващи. Предполагаме, че те са се придвижили при техни познати или семейства в другата част на острова".

Нощта обаче е драматична.

"Изнасяха хората дори с камиони, беше плашещо. Запалиха се и два хотела, много места бяха евакуирани. Аз се грижа за два манастира, които бяха близо до огъня, но монахините отказаха да ги напуснат и отидоха да помагат в гасенето - колкото могат монахини да се борят със стихията", обясни отец Атанасиос Мисос.

Снимка: YouTube скрийншот

Tуристи са разпръснати на целия остров. Корабите са единственото спасение за много от тях, но бягството по вода също е изключително сложно и в евакуацията се включват частни плавателни съдове.

"Големите лодки не са успявали да стигнат до брега. Така че те са се качвали първо на малки и след това вече с големите лодки са ги разпределяли", каза Ивелина Бенева.

Останалите на острова туристи са настанени в хотели или спортни зали с осигурена храна, вода и климатизация, на фона на очакваните и днес температури над 40 градуса. На остров Родос надеждите са с утихването на вятъра днес обстановката да се нормализира.

Към момента няма нито един получен сигнал от българин за оказване на съдействие за евакуация от гръцкия остров Родос. Това съобщи за БТА Деница Петкова от дирекция "Стратегически комуникации и публична дипломация" на Министерство на външните работи (МВнР). От МВнР са в непрекъсната връзка със задграничните ни представителства и със ситуационния център, проведени са разговори с консула и посланика ни. Нямаме нито едно постъпило обаждане с молба за съдействие, каза Петкова.

Снимка: YouTube скрийншот

Десетки хиляди са евакуирани от гръцкия остров Родос заради горски пожар, който гори шести пореден ден на три фронта. От местното Министерството на климатичните промени и гражданската защита заявиха, че това е най-голямата евакуация заради пожар, случвала се в страната. Местната полиция информира, че 16 000 души са евакуирани по суша, а 3000 - по море от 12 села и няколко хотела. Няма пострадали хора. Шестима души са хоспитализирани за кратко с респираторни проблеми, но скоро са изписани.