Руският президент Владимир Путин каза днес на беларуския си колега Александър Лукашенко, че продължаващата украинска контраофанзива за изтласкване на руските сили от Украйна се е "провалила", според руските информационни агенции, предаде Франс прес.

"Няма никаква контраофанзива", заяви първо Лукашенко, според ТАСС, а Путин го прекъсна с думите: "Има контраофанзива, но тя се провали".

Путин провежда среща със своя беларуски колега, който е на работно посещение в Русия, предаде ТАСС. Държавният глава на Беларус пристигна в Руската федерация снощи.

Лукашенко каза, че по негови данни повече от 15 танка "Leopard" и над 20 "Bradley" са били унищожени в един бой по време на специална военна операция за един ден. Рекорден брой чужда техника е била унищожена през изминалия ден по време на специална операция, каза Путин. Загубите на личния състав на въоръжените сили на Украйна по време на контранастъплението вече надхвърлиха 26 хиляди души, добави президентът на Руската федерация в отговор на коментир на Лукашенко, че от началото на контранастъплението на 4 юни безвъзвратните загуби на въоръжените сили на Украйна възлизат на 26 хиляди души. "Още - отбеляза Путин. - Вече повече".

Както беше съобщено по-рано, двамата лидери планират да обсъдят актуални въпроси за по-нататъшното развитие на руско-беларуските отношения на стратегическо партньорство, както и интеграционното взаимодействие в рамките на съюзната държава.

Освен това, Путин и Лукашенко може да засегнат в хода на разговорите си и темите за сигурността, международния дневен ред, икономическото взаимодействие и съвместното противопоставяне на "незаконния санкционен натиск", допълва ТАСС.