Голям пожар, който гори на гръцкия остров Родос вече пети ден, принуди властите да наредят евакуация на четири населени места, включително два морски курорта, предаде Асошиейтед прес.

"Огънят е извън контрол и няма сила, която да го спре сега", съобщиха пожарникарите.

През предишните дни пожарът беше ограничен в планинския център на острова, но подпомогнат от ветровете, много високите температури и сухите условия, той се разпространи в събота към брега в централната и източната част на острова. Местните медии съобщават, че огнените пламъци са достигнали до три хотела, чиито клиенти вече са били евакуирани..

Говорителят на противопожарната служба Янис Артопиос заяви днес следобед, че на жителите на четири населени места са изпратени SMS съобщения за евакуация - в две населени места им е казано да се придвижат на североизток, а в други две - на югозапад.

Артопиос заяви, че на място работят над 200 пожарникари и 40 пожарни коли, подпомагани от три самолета и пет хеликоптера. В състава на силите са включени 31 пожарникари от Словакия, които разполагат с пет пожарни автомобила.

Основният фронт на пожара е триъгълник, като две от точките му са близо до морето, а една е в планината. На картите всяка от страните на триъгълника изглежда дълга повече от 10 километра.

Три кораба на бреговата охрана, както и един на армията, евакуират хора от два плажа. Двадесет частни лодки оказваха помощ, а гръцките военноморски сили изпратиха кораб.

Гасят със самолети и хеликоптери по въздух. Силният вятър в комбинация с много високи температури пречи за ограничаване на пожара. Разпалват се нови огнища. От Червеният кръст призоваха жителите да предоставят спешно медицински материали в болницата.

Пожарът в Родос е само един, най-опасният, от няколко активни в цяла Гърция, каза Артопиос.

България изпрати още 50 огнеборци, които помагат за гасенето на пожари в южната ни съседка.

Днес температурите в Гърция достигнаха до 44 градуса. Има опасност не само от пожари, но и за здравето на хората, ако стоят на слънце, предупреждават отново лекарите.