По предварителни оценки най-малко 25 архитектурни паметника в историческия център на Одеса, който е под закрилата на ЮНЕСКО, са пострадали от руския обстрел в нощта на 23 юли, съобщиха от пресслужбата на Одеската областна военна администрация.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

Сред повредените сгради има архитектурни паметници от 19 и 20 век. Това са домовете на Чижевич, Папудова, Заблудовски, Гагарин, Януш, Жданова, Расел дел Турко, Масса, Ковалевски, Порро, Машевски, както и имението на Манук Бей и др.

Улици, сгради и други обекти в централната част на Одеса са под закрилата на ЮНЕСКО от 25 януари 2023 г. По-специално, това е ансамбълът на Приморски булевард, Театралния площад, улиците "Дерибасовска" и "Гогол", както и търговското морско пристанище.

По обед пред разрушената Преображенска катедрала беше отслужен молебен от свещеници на православния храм, на който се събраха много енориаши от града, предаде БТА. Още от ранните часове на 23 юни голям брой одесчани се стекоха до катедралата. За около 2 часа заедно почистиха почти цялата територия, както и в самата катедрала, съобщиха от Одеската епархия на страницата си във Фейсбук.

Спасо-Преображенската катедрала в Одеса е една от най-големите православни църкви в Южна Украйна. Строителството на първоначалната сграда е започнато през 1794 г. Църквата е осветена през 1808 година. Катедралата е разрушена през 1936 г. Възстановена е на същото място в началото на 21 век.

Снимка: Одеска епархия

Италия се почувства дълбоко засегната от руските ракетни атаки, нанесени тази нощ срещу южния украински пристанищен град Одеса, при които загинаха най-малко двама души, над 20 бяха ранени, а историческата православна катедрала "Преображение Господне" беше разрушена, се казва в изявление на италианското правителство, цитирано от италианската новинарска агенция АНСА.

"Нападенията в Одеса, смъртта на невинни хора, разрушаването на Преображенската катедрала, ни засегнаха дълбоко", се казва в изявление на Двореца Киджи, официалната резиденция на италианското правителство.

Снимка: Одеска епархия

 

"Италия, със своя уникален опит в областта на реставрацията, е готова да се включи във възстановяването на Одеската катедрала и други ценности на художественото наследство на Украйна", завършва изявлението.

Вицепремиерът и министър на външните работи на Италия Антонио Таяни определи днес разрушаването на катедралата в Одеса като срамен акт и заяви, че Италия ще бъде на първа линия за нейното възстановяване.

"Руската бомбардировка над Одеса е унищожила част от катедралата "Преображение Господне", това е позорен акт", написа Таяни в Туитър.

Снимка: Facebook/Генадий Труханов

"Италия, след като подкрепи Одеса да стане обект на културното наследство на ЮНЕСКО, ще бъде на първа линия за възстановяването на града", добави той.

Наскоро Русия се оттегли от споразумението, сключено с посредничеството на ООН и Турция, което позволява на Украйна да изнася зърно през Черно море по време на войната, предизвикана от инвазията на Москва, и оттогава започна интензивни бомбардировки срещу град Одеса, зърнохранилищата, селскостопанските предприятия и морските пристанища.

По последни данни над 40 сгради са разрушени в Одеса в резултат на нощния обстрел. На всички места работят общинските служби на града, съобщават на сайта си от Одеския градски съвет.

Снимка: Телеграм/Одеса

Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 000 души, според официалното преброяване в Украйна през 2001 година. В Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.