Пети ден продължава борбата с огнената стихия на гръцкия остров Родос при изключително трудни условия. Тази нощ огънят изпепели къщи, хотели, автомобили. Въпреки очакванията да бъде ограничен, пожарът се разпалва. Причината е силният вятър в комбинация с високите температури. Пожарникарите казват, че огънят достига височина 30 метра и изгаря всичко на пътя си, предаде кореспонденът на БНР.

До късно снощи продължи евакуацията на туристи и местни жители. Около хиляда души бяха извозени с автобуси. С голяма спасителна лодка и повече от 30 частни плавателни съда хората се евакуират от Родос. До момента броят им е над 30 хиляди души.

Министерството на външните работи организира напускането на острова за чужденците. Изпратиха допълнително фериботи по линията Родос- Пирея. Много от туристите са без лични документи и вещи. Няма пострадали хора.

По информация на властите на острова има около 200 000 туристи. Тази нощ те са настанявани в хотели, частни квартири, яхти, отворени са спортни зали. Хората са снабдени с храна и вода.  Военни лекари се грижат за хората със здравословни проблеми.

Създадена е огромна вълна от солидарност, доброволчество и дарителство, за да се осигури подслон, храна и вода на онези, които са подложени на изпитание. Дори обикновените жители предоставят домовете си на всеки нуждаещ се.

Над 200 огнеборци и 40 пожарни, подкрепени от три самолета и пет хеликоптера пети ден се опитват да овладеят стихията.

Към момента няма нито един получен сигнал от българин за оказване на съдействие за евакуация от гръцкия остров Родос. Това съобщи за БТА Деница Петкова от дирекция "Стратегически комуникации и публична дипломация" на Министерство на външните работи (МВнР).

За днес властите издадоха предупреждение за риск от пожари в цялата страна, като се очаква температурите да се задържат около 45 градуса.

За Гърция вчера замина нова група от 50 български пожарникари. Страната ни изпраща и специализирана техника и оборудване.