Новината беше потвърдена от външното ни министерство.
"Тримата български пилоти - Бранко Чорбаджийски, Веселин Манолов и Александър Димитров, които бяха отвлечени на 13 януари 2011 г. в Судан, се завръщат в България". Това се посочва в изявление на министъра на външните работи Николай Младенов, разпространено от дирекция "Информация и комуникация" на МВнР.

"По този повод изказвам своята благодарност на правителството на Судан, на Генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и на всички участници в разрешаването на тази сложна и продължителна криза, посочва Младенов и добавя, че е радостен, че след пет месеца в плен нашите сънародниците ще се завърнат утре при своите семейства и близки в България", казва още министър Младенов, цитиран от БТА.

"Прагматичното сътрудничество между българското и суданското правителство, довело до днешната щастлива развръзка, беше и в основата на репатрирането от българска страна на судански бежанци от Либия", припомня още Младенов.

Летците на авиокомпания "Хели Ер-САУ", които работеха по договор с ООН за превоз на хуманитарна помощ, бяха похитени от група въоръжени мъже  от летище в Ум Шалая, на 60 км югоизточно от столицата Ел Дженейна на суданската провинция Западен Дарфур.
Според очевидци тогава капитанът Бранко Чорбаджийски, Александър Димитров и Веселин Нанолов, са натоварени на открит джип и отведени на неизвестно място от седем души, вероятно представители на местно племе. Известно време судански полицаи преследват похитителите, но операцията по спасяването се проваля, след като полицейската кола катастрофира, а един от представителите на реда е тежко ранен.

Сега тримата пилоти ще бъдат транспортирани до Хартум, след което ще отпътуват за България. Според официалното съобщение българите изглеждат в добро здравословно състояние.
„Те бяха освободени днес. Все още не знаем обстоятелствата, но мога да ви уверя, че Световната хранителна програма не е плащала откуп", съобщи неин говорител пред АФП, предаде "Фокус".
"Световната програма на ООН по прехраната е благодарна на правителството на Судан за неуморните му усилия за освобождаване на тримата служители, които бяха отвлечени, докато работят в помощ на най-уязвимите жители на Дарфур", се казва още в съобщението на организацията.
В него обаче не се посочва кой е поел отговорност за отвличането на тримата българи.

"Днес ние, българите, можем да празнуваме и да се радваме заедно. Отправям благодарности към всички, които работиха неуморно за спасяването на тримата българи, най-вече към правителството на Судан, правителството на България и Световната програма по прехраната на ООН", се казва в изявление на еврокомисаря по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева.
"В Дарфур Бранко Чорбаджийски, Александър Димитров и Веселин Манолов помагаха за спасяването на човешки живот. Щастлива съм, че и техният живот бе спасен. Но нека не забравяме, че други хуманитарни работници биват убити или ранени, докато служат на благородната си кауза: да облекчават страданието и отчаянието на най-страдащите и най-отчаяните по света", напомня Кристалина Георгиева и призовава "всички страни, от които зависи това, да осигурят безопасността на хуманитарните работници - така че тези служители на милосърдието да могат да продължат да помагат на милионите хора по света, чийто живот зависи от хуманитарната подкрепа".

Още трима пилоти - руснаци, наети от Световната програма по прехрана, бяха отвлечени в южната част на Дарфур през ноември миналата година, но бяха освободени месец по-късно. Ройтерс коментира, цитирана от БТА, че отвличанията на чужденци заради откуп в Дарфур са дело на престъпни банди, които се активизираха след 2009 г.

На 23 май върховният представител на ЕС за сигурността и външните работи Катрин Аштън заяви, че отвлечените българи трябва да бъдат спасени.