Представители на етническите арменци в азербайджанската сепаратистка област Нагорни Карабах заявиха днес, че още 21 военнослужещи са били убити при сражения с Азербайджан, предаде Ройтерс.

Така общият брой на военните жертви в Арцах (историческото име на Нагорни Карабах) е достигнал 223 от началото на боевете преди осем дни.

Азербайджан отново подложи на обстрел Нагорни Карабах, а представител на местните власти каза, че цивилните жертви от началото на сраженията са нараснали на 18.

Азербайджан не разкрива своите военни загуби, но твърди, че е загубил 25 цивилни.

Двама цивилни са убити на арменска територия.

Армения и Азербайджан взаимно се обвиниха за атакуване на области с мирно население.

Властите на Нагорни Карабах заявиха, че азербайджанските въоръжени сили са нанесли ракетни удари срещу главния град в района Степанакерт.

Продължават да се водят интензивни боеве, каза говорител на арменското министерство на отбраната.

Азербайджан на свой ред заяви, че Армения е обстрелвала с ракети гъстонаселени области и гражданска инфраструктура на негова територия.

"Не е вярно и е пълна дезинформация, че Армения е обстрелвала азерски крепости", отговори служител на арменското министерство на отбраната.

Азербайджанският президент Илхам Алиев призова за включване на Турция в мирния процес за Нагорни Карабах, предаде Ройтерс.

Как реагира Москва

Русия осъществява постоянен диалог с Азербайджан и Турция на високо ниво във връзка със ситуацията в Нагорни Карабах, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Той направи изявлението в отговор на журналистически въпрос защо от началото на изострянето на конфликта в Нагорни Карабах руският президент Владимир Путин е провел няколко телефонни разговора с арменския министър-председател Никол Пашинян и нито един с колегите си от Азербайджан и Турция.

Според Песков, "това зависи от работния график на президента и целесъобразността". "Това въобще не означава, че руската страна изпитва недостиг на работни контакти. Напротив, външният министър на Русия (Сергей) Лавров поддържа постоянен контакт с колегите си от Азербайджан и Турция. Руско-турският и руско-азербайджанският диалог, както и руско-арменският диалог във връзка с карабахския конфликт, се осъществяват на високо ниво и на постоянна основа", каза той.

Говорителят на Кремъл не изключи възможността при необходимост Путин да разговаря по телефона с президентите на Азербайджан и Турция, Илхам Алиев и Реджеп Тайип Ердоган, за обсъждане на ситуацията в Нагорни Карабах.

НАТО настоя за спиране на огъня. Турция поддържа позицията си

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова днес за примирие в Нагорни Карабах, след като броят на загиналите по време на стълкновенията в отцепилия се анклав в Южен Кавказ нарасна, предаде Ройтерс.

Изключително важно е да отправим много ясно послание към всички страни, че те трябва да спрат незабавно стълкновенията, че ние трябва да подкрепим всички усилия за намиране на мирно решение по пътя на преговори, заяви Столтенберг по време на посещение в Турция. Няма военно решение, каза той на пресконференция в Анкара.

Столтенберг призова също Анкара - основен съюзник на Азербайджан, "да използва влиянието си за успокояване на напрежението" в Нагорни Карабах, предаде АФП.

Очаквам Турция да използва своето влияние, за да успокои напреженията, каза Столтенберг на пресконференция с турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

Чавушоглу, чиято страна се обявява за слагане край на "окупацията" на Нагорни Карабах от сепаратистите, подкрепяни от Армения, заяви, че НАТО трябва също "да призове Армения да се изтегли" от анклава и да зачита "териториалната цялост на Азербайджан".

Той обвини също Армения, че "извършва военни престъпления" като напада зони, населени с цивилни.

Чавушоглу също така критикува страните от ЕС и на първо място Франция, че подркепят Армения. Същевременно той обвини Ереван, че извършва нападения срещу цивилни като осъществява ракетен обстрел и заяви, че това е "военно престъпление".

Чавушоглу подчерта, че земите на Азербайджан се намират под окупация. Той заяви, че Азербайджан не е отправял искане за подкрепа към Турция. Но в случай на отправяне на такова искане, ние и на първо място нашият президент заявихме, че ще окажем подкрепа, посочи Чавушоглу.

Турция е съюзник, който ние много ценим, посочи от своя страна Столтенберг, спирайки се на отношенията Турция-НАТО.

Турция има голям принос за "общата сигурност" на НАТО, подчерта Столтенберг, изтъквайки също "важната подкрепа" на Анкара за съюзниците и партньорите й в борбата срещу епидемията от Ковид-19.