Властите в Нагорни Карабах (Арцах - това е историческото арменско име на областта) съобщиха, че още най-малко 26 техни войници са убити при боеве с азербайджанските сили снощи, предадоха Ройтерс и Франс прес.

През вчерашния ден бе съобщено за 67 загинали.

Сблъсъците между Азербайджан и населения с етнически арменци планински анклав рязко ескалираха вчера. Двете страни се обстрелваха взаимно с ракети и артилерия при най-ожесточената конфронтация от повече от четвърт век.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш разговаря днес чрез видеовръзка с президента на Азербайджан Илхам Алиев и премиера на Армения Никол Пашинян и призова за незабавно спиране на огъня в Нагорни Карабах, съобщи говорителят на Гутериш Стефан Дюжарик, цитиран от ТАСС.

В двата разговора генералният секретар отправи едно и също послание - призив за незабавно прекратяване на бойните действия, деескалация на напрежението и връщане към преговорите без предварителни условия в контекста на усилията на съпредседателите на Минската група към ОССЕ.

Швейцарското външно министерство заяви, че Швейцария подкрепя усилията на Минската група, насочени към решаването на конфликта в Нагорни Карабах по пътя на преговорите, и е готова да стане домакин на среща на високо равнище между Армения и Азербайджан.

В Берн са обезпокоени от настъпилата на 27 септември ескалация на ожесточените сблъсъци между Армения и Азербайджан, отбеляза ведомството.

Швейцария призовава страните да запазят регионалната стабилност и да не прибягват до сила. Тя напомня и на двете страни, че са длъжни да спазват задълженията си съгласно международното право, в това число по отношение на защитата на цивилното население, подчерта министерството.

Част от арменските загуби в конфликта с Азербайджан са сирийски наемници от арменски произход, твърди азербайджанското министерство на отбраната.

Арменското външно министерство на свой ред обяви, че разполага с информация за наемници, които турските власти вербуват в Близкия изток, за да ги прехвърлят в Нагорни Карабах.

Баку и Ереван спорят (и воюват) за принадлежността на Нагорни Карабах от февруари 1988 г., когато районът обяви излизането си от състава на Азербайджанската ССР. Автономната област обяви независимост на 2 септември 1991 г., но не е призната от международната общност - призната е като част от Азербайджан.

По време на въоръжения конфликт през 1992-1994 г. Азербайджан загуби контрола над областта и няколко прилежащи към нея района.