Австрийският вицеканцлер Вернер Коглер, лидер на Австрийската партия на зелените, се дистанцира днес от становището на федералния канцлер и министъра на вътрешните работи срещу разширяване на Шенгенското пространство.

В разговор по въпроси на вътрешната и външната политика на Австрия с представители на Съюза на международната преса Коглер заяви за БТА, че той, както и президентът на страната Александър Ван дер Белен (бивш лидер на Партията на зелените), не споделя мнението на своите коалиционни колеги - федералния канцлер Карл Нехамер и министъра на вътрешните работи Герхард Карнер.

В един глас, ключовите фигури на австрийското правителство - Нехамер, Карнер и външният министър Александър Шаленберг, се изказват против разширяването на Шенген, като уверяват, че проблемът не е в България и Румъния, а в самата зона, свободна от гранични проверки, която, според тях, е в криза. 

По-рано днес, след среща във Виена с българския вицепремиер и външен министър Мария Габриел, Шаленберг каза, че България се "движи в правилната посока" за присъединяване в Шенген. Според него обаче има много предизвикателства в Шенгенското пространство, тъй като много от страните връщат обратно граничния си контрол. По думите му България трябва да положи още усилия в охраняването на външните граници на Европейския съюз, а ветото на Австрия не е лично насочено към България или Румъния.

За своето мнение те имат своите причини да са против, допълни Коглер, имайки предвид кацлера и вътрешния министър, като се аргументират с броя на мигрантите и с преобладаващия процент от тях, които пристигат в Австрия, без да са били регистрирани.

"Това е така, но като се има пред вид, че голямата част идва от Унгария, то тогава би трябвало да искаме да извадим Унгария от Шенген", продължи политикът формалната логика. "Но ние не искаме това. Аз бих препоръчал Австрия да изостави своята позиция на отхвърляне на разширяването. Федералният президент и аз сме на мнение, че вредата за Австрия е по-голяма, когато продължаваме да спираме разширяването. Подкрепям присъединяването на България и Румъния, ако там контролът функционира по-добре, отколкото в Унгария, откъдето е големият поток", допълни той.

Коглер подчерта, че по границата на България и Румъния трябва да се вземат допълнителни мерки. По българската граница вече действа пилотен проект, това говори в полза на тезата, че разширяването трябва да се предприеме.

"Ще правим което зависи от нас за да постигнем пробив", изрази увереност Коглер. Необходимо е също ЕС да ускори, опрости и уеднакви процедурите за предоставяне на убежище на мигрантите, заяви той. "На практика е трудно да се обединят хуманност и ред, но виждам че има шанс", завърши оптимистично вицеканцлерът.