Австрия поиска от правни експерти на ЕС да проверят процедурата по решението на блока срещу Унгария, предаде ДПА, цитирайки изявление на австрийското външно министерство.

Проверката е поискана от крайнодесния австрийски вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе, чиято Австрийска партия на свободата (АПС) е близка до управляващата в Унгария партия ФИДЕС.

В сряда Европейският парламент гласува доклад, който призовава за започване на процедура за санкции срещу Унгария поради притеснения, че тя не зачита основни ценности на ЕС. Според Будапеща при гласуването не са били събрани необходимия брой гласове, защото въздържалите се не са били включени в преброяването. Щрахе заяви, че е склонен да подкрепи този аргумент.

За доклада гласуваха 448 евродепутати, 197 бяха против, а 48 се въздържаха. За приемането му предложението се нуждаеше от абсолютно мнозинство от членове (376) и две трети от подадените гласове, изключвайки въздържалите се, съобщиха от ЕП.

Унгария ще търси законови средства, за да оспори решението на евродепутатите, каза същия ден външният министър на страната Петер Сиярто. По думите му това решение е било взето "по измамен начин" и в противоречие с европейските договори, защото не били взети предвид гласовете на въздържалите се и това променило общата картина на гласуването.

Дясното австрийско правителство изпраща противоречиви сигнали за своята позиция към унгарския премиер Виктор Орбан и неговите политики, засягащи медиите, учебните заведения, съдиите и неправителствените организации. Австрийската народна партия (АНП) на канцлера Себастиан Курц първоначално подкрепи задействането на процедура срещу Унгария. Днес обаче канцлерът заяви в интервю за в. "Клайне Цайтунг", че обвиненията срещу Будапеща все още не са доказани.

Курц добави, че въпросът няма да бъде обсъждан на неофициалната среща на лидерите на ЕС, която той (като ротационен председател на Европейския съвет) организира в сряда и четвъртък в Залцбург.