Депутати от "Атака" и "Воля" искат премиерът Бойко Борисов да изрази в Съвета на Европейския съюз позиция на България против санкциите срещу Унгария. Това каза в пленарна зала председателят на Парламентарната група на Обединените патриоти Волен Сидеров в декларация. Проекторешението е предложено от 11 депутати от двете формации.

Преди два дни Европарламентът гласува с голямо мнозинство да се задейства чл. 7 от Договора за ЕС срещу Унгария, което може да доведе до това страната да изгуби правото си на глас в Съвета на ЕС. Това се случи след внасянето на доклад от холандска евродепутатка, който определя атаките на премиера Виктор Орбан срещу съдебната власт, медиите, академичните среди и мигрантите като абсолютно несъвместими с основните принципи на ЕС.

От българските евродепутати "за" гласуваха само Светослав Малинов ("Демократична България"/ЕНП), Филиз Хюсменова, Илхан Кючюк и Искра Михайлова (ДПС/Съюз на либералите и демократите в Европа) и Сергей Станишев (БСП/ПЕС. В защита на Орбан гласа си дадоха Николай Бареков и Ангел Джамбазки (ВМРО) от Групата на европейските консерватори и реформатори, Асим Адемов, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев и Владимир Уручев от ГЕРБ/ЕНП, както и Момчил Неков от ПЕС. Ева Майдел от ГЕРБ/ЕНП се въздържа.

"Народните представители, вгледани в някои наши кухненски проблеми, понякога пропускаме големите събития в света и пропускат едни много сериозни раздвижвания в европейското пространство, които са тенденция, а именно големия сблъсък между консервативното и либералното виждане. Този сблъсък вече взима характер на репресия към отделни държави в случая Унгария", заяви днес лидерът на "Атака", цитиран от БТА.

Според него Виктор Орбан е пример за държавите от Източна Европа. Той показал как в рамките на ЕС и НАТО може да има по-гъвкава политика, по-добра грижа за собствения си народ, да защити традиционните ценности, да спре мигрантската вълна, да ограничи влиянието в Унгария на организации, които имат за цел да разпадат националната идентичност. Тези действия предизвикаха съпротивление в брюкселските висши кръгове, каза още Сидеров и допълни, че вече има сериозни течения за промяна на мисленето на тези елити.

Алиансите в ЕП вече не изразяват обществените мнения, смята той.

"Видяхме как в големи държави като Франция, Италия, Германия общественото мнение се променя в посока консерватизъм, в посока на традиционни ценности, в посока на това, което наричат национализъм, тази мръсна дума. Нещо в света се променя и то към по-добро. Глобализмът доведе до това, че Европа започна да се пита каква е точно и този въпрос си задават все повече европейци. Да не би да идва времето на несистемните партии и виждания в Европа - нека се замислим за това и да се променяме заедно със световната промяна. Нека бъдем в час с тези промени и да продължим тази политика, която показаха евродепутатите от ГЕРБ. Искам да поздравя искрено евродепутатите на ГЕРБ, които гласуваха против санкциите срещу Унгария, въпреки че част от ЕНП взе позиция да бъде наказана Унгария", каза още Сидеров.

Лидерът на "Атака" поздрави всички с Кръстовден, а на депутатите пожела "здрав разум и народополезна дейност".

Будапеща предприема правни мерки

Унгарското правителство ще реши в понеделник какви правни мерки да предприеме, за да оспори решението на Европейския парламент срещу страната, обвинена в пренебрегване на демократичните стандарти, заяви междувременно Виктор Орбан.

Европейският парламент гласува в сряда за налагане на санкции срещу Унгария, обвинена в пренебрегване на правилата на ЕС за демокрацията, човешките права и корупцията. Орбан заяви пред държавното радио, че очаква решението да доведе до "сериозен правен дебат", предаде Ройтерс.

Унгарският премиер е един от най-твърдите опоненти на миграцията към ЕС.

Орбан каза, че предвид европейските избори догодина, дните на сегашния парламент са преброени. Той отправи критики и към германската канцлерка Ангела Меркел, която вчера призова страните от ЕС да гарантират, че граничната агенция Фронтекс има достатъчно правомощия, за да помогне за спиране на нелегалната миграция в съответствие с плановете на Европейската комисия.

"Значи планът е, че щом Унгария не може да бъде принудена да допусне мигранти на своя територия, трябва да й се отнеме правото да защитава границите си. Те искат да изпратят тук наемници от Брюксел и да отнемат това (право) от унгарските синове, които защитават границите", посочи унгарският лидер и заяви, че унгарците не бива да хранят илюзии за Брюксел, който по думите му ще позволи мигранти да влязат в Унгария.