Австрийският канцлер Кристиан Курц обяви днес създаването на "ос" на желаещите за борба с нелегалната имиграция. Засега тази ос "минава" през Австрия, Германия и Италия, за което се разбраха вътрешните министри на трите страни.

"Радвам се на доброто сътрудничество, което искаме да изградим между Рим, Виена и Берлин" в тази област, обяви Курц на пресконференция в Берлин. "Според нас е нужна ос на желаещите да се включат в борбата срещу незаконната имиграция", добави австрийският канцлер, който от идния месец ще председателства ЕС.

Курц каза, че тази "ос" има смисъл, защото през трите страни преминава един от главните мигрантски маршрути навътре в Европа за бежанци, прекосили Средиземно море.

"Все повече хора пристигат в Гърция, има ново развитие по албанския маршрут. Мисля, че е важно да не чакаме катастрофата, както през 2015 г., а да действаме изпреварващо", каза Курц.

Може да се очаква, че към тази "ос" ще се присъединят и други държави в района - Словения, Вишеградската четворка.

Междувременно германския канцлер Ангела Меркел още веднъж потвърди, че желае споразумение за европейска система за предоставяне на убежище преди срещата на високо равнище на ЕС в края на юни. Известно е, че държавите от Централна и Източна Европа, включително правителството на Курц, се противопоставят, защото не желаят разселване на бежанците вътре в общността и смятат, че политиката на разселване се е провалила (всъщност така и не заработи).

Холандия и Дания също настояват за категорично справяне с проблема.

Курц заяви още, че наред с още няколко държави от ЕС Австрия планира изграждането на центрове за настаняване на мигранти извън границите на общността, като намерението е да им се осигурява "подслон и защита, но не и по-добър живот в Централна Европа".

"Работим по този проект с малко на брой държави и твърде поверително (. . .), за да повишим шансовете за успех", добави Курц пред О Ер Еф.

Датският премиер Ларс Льоке Расмусен съобщи миналата седмица, че преговаря с някои страни, включително Австрия, за създаването на "общи центрове" за мигранти, които не могат да претендират за убежище в ЕС или са получили отказ.

Кризата между Франция и Италия

Не стихва скандалът между съседните Франция и Италия, след като Рим затвори пристанищата си за стотиците мигранти на борда на "Акуариус". Решението ни е твърдо, обяви вътрешният министър Матео Салвини в интервю за в. "Кориере дела сера".

"Няма да променим позицията си за кораби на неправителствени организации. Кораби на чуждестранни организации под чужд флаг не могат да диктуват имиграционната политика на Италия, каза Салвини, който е и лидер на антиимигрантската партия "Лига".

В неделя Италия и Малта отказаха да допуснат кораба "Акуариус" в свое пристанище, оттогава 629 мигранти, между които 112 деца и 7 бременни жени от африкански държави южно от Сахара са на борда му в централното Средиземноморие. Някои от мигрантите на претъпкания кораб бяха прехвърлени на два италиански кораба на флота и бреговата охрана и са на път за испанското пристанище Валенсия.

Междувременно Испания обяви, че ще приеме 629-е мигранти от "Акуариус".

Вчера Париж реагира остро, като обвини италианските власти, че постъпват "безсърдечно". Президентът Еманюел Макрон определи поведението на Рим като "цинизъм и безотговорност".

Нашата история, пълна със солидарност, щедрост и доброволчество не заслужава никаква жестока критика от членове на френското правителство и се надявам и мисля, че френското правителство ще поднесе официално извинение възможно най-скоро, изтъкна в отговор Салвини.

Той обвини Франция, че не е приела около 9000 търсещи убежище от Италия, които са били на северната италианска граница, в рамките на схемата на ЕС за допълнително разселване.

Салвини призовава френския президент Еманюел Макрон "да премине от думи към дела" и да приеме търсещите убежище, започвайки от "утре сутринта". Вътрешният министър на Италия каза, че за три години Франция е приела само 640 души.

"Затова моля президента Макрон да премине от думи към дела и утре сутринта да посрещне 9816-е души, които Франция обеща да приеме като знак на истинско великодушие, а не само на думи".

Балкански маршрут отново

И ако мигрантските потоци към Италия и Испания по море не са спирали, то албанският или Западнобалканският маршрут отново стана актуален, този път от Гърция, през Албания и Македония, през Косово, Черна Гора и Босна и Херцеговина (след като през България "пресъхна"). 

Директорът на босненската служба за работа с чужденци Слободан Уич заяви вчера, че страната му ще затвори за мигранти източните си граници със Сърбия и Черна гора, ако същото направят и Хърватия и другите страни от Европейския съюз.

Уич каза, че единственият правилен отговор на наплива на мигранти е засилен контрол и изпращане на допълнителни сили на границите с източните съседи.

Босненската служба е получила информация от Австрия за пълно затваряне на границите, а Словения и Хърватия са обявили, че имат подобни планове.