Италианското правителство отказва до получава лицемерни уроци от страни като Франция по проблема с мигрантите, се казва в съобщение на кабинета на италианския премиер, цитирано от Франс прес и БТА.

"Изявленията, идващи от Франция за (хуманитарния кораб) "Акуариус", са изненадващи. Италия няма да приема лицемерните уроци на страни, които предпочетоха да извърнат глава по въпроса за имиграцията", се казва в съобщението.

Как се стигна до това остро изявление от Рим

Италия реши да не даде достъп до свое пристанище на плавателен съд на благотворителна организация, натоварен със спасени африкански мигранти и блокиран край Сицилия.

Новото италианско правителство, което се зарече да сложи край на представата за Италия като лагер за бежанци, обяви, че смята да прехвърли мигрантите на други плавателни съдове и да ги изпрати в Испания.

Това решение дойде въпреки призивите на групи за хуманитарна помощ веднага да бъде позволено на групата чужденци да слезе на сушата.

Малта също не прие кораба, но премиерът Мускат, каза, че страната му ще изпрати пресни припаси на кораба "Акуариус".

Така 629-те мигранти, блокирани в открити води ще може най-накрая да слязат на брега в Испания, която им предложи подслон. Това съобщи днес френската неправителствена организация "Ес О Ес Медитеране", наела плавателния съд.

Франция реагира гневно

Говорителят на френското правителство Бенжамен Гриво заяви на брифинг, че действията на италианските власти към блокирания в открито море кораб "Акуариус", са цинични и безотговорни. На правителствено заседание президентът на Франция Еманюел Макрон е изтъкнал, че повече от 600 души на "Акуариус" са в драматична хуманитарна ситуация и се е позовал на морското право, че при бедствие отговорност за приемането на бедстващ морски съд поема най-близкият бряг, каза Гриво.

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан призова Италия да преосмисли отказа си да приеме мигрантите, заради разстоянието, което корабът трябва да измине, за да достигне Испания.

"Неправителствената организация каза, че времето за стигане до Валенсия ще е прекалено дълго предвид хуманитарната ситуация на борда", каза Льо Дриан пред депутатите.

"Корабът е на 25 морски мили от сицилианския бряг и на 27 мили от Малта, затова сериозно настояваме италианските власти да преразгледат становището си", каза първият френски дипломат, цитиран от Ройтерс.

Макрон трябва да приеме в петък новия италиански министър-председател Джузепе Конте за подготовка на срещата на Европейския съвет на 28 и 29 юни, най-вече по въпроса за мигрантите.

Нуждаем се от европейски отговор по въпроса, който ще е в дневния ред на Европейския съвет. На него Франция и Германия трябва да представят амбициозно общо предложение за финансирането на граничната полиция Фронтекс, каза говорителят Гриво.

"Не става въпрос за създаване на прецедент, който утре да позволи на европейска страна да се противопостави на партньорите си. Трябва да демонстрираме солидарност, нещо, което Италия не направи", допълни Гриво.

Унгария и Словакия подкрепиха Италия

Намеси се и унгарският министър-председател Виктор Орбан. Той приветства решението на Италия с думите, че това показва желание "най-после" да се защитят морските граници.

"Беше толкова потискащо години наред да слушаме, че защитата на морските граници е невъзможна", каза Орбан на пресконференция.

"Силата на волята се връща в Италия", добави унгарският премиер, който е известен с антимиграционните си виждания.

Словашкият премиер Пелегрини изрази на пресконференция подкрепа на италианската реакция и заяви, че външните граници на общността трябва да бъдат укрепени.

"Трябва да спрем политиката да бъдат спасявани всички, които се хвърлят във водата: бреговата охрана или полицията ги спасяват и ги транспортират до територията на ЕС: те трябва да бъдат настанявани в центрове извън ЕС", добави Пелегрини.

Той заяви, че "ние отказваме да пускаме мигранти в нашите страни (от Вишеградската четворка).

Австрийският вицеканцлер и ръководител на крайно дясната Партия на свободата Ханс-Кристиан Щрахе написа във Фейсбук, че "при новия италиански вътрешен министър (Матео) Салвини нелегалната миграция вече не се толерира".