Само 4-ма депутати в 150-местната долна камара гласуваха против законопроекта, който променя дефиницията на брака от "съюз между мъж и жена" на "съюз между двама души", предадоха  предаде Асошиейтед прес и БТА.

Горната камара - Сенатът, одобри документа миналата седмица с мнозинство 43 срещу 12.

Очаква се генерал-губернаторът да го подпише след броени дни, а законът ще влезе в сила след около месец, когато ще сключат бракове най-нетърпеливите еднополови двойки.

До промяната се стигна след бурни и остри публични дебати в страната. Правителството намери изход, като проведе широко социологическо допитване, което, макар и силно критикувано, показа, че голямо мнозинство от хората подкрепят промяната.

Австралия гласува ”за” еднополовите бракове >>>

Всички предложени към законопроекта поправки, отнасящи се до свобода на словото и религията за противниците на гей-браковете, бяха отхвърлени от парламента.

Страните, в които са узаконени еднополовите бракове

Кралство Нидерландия беше първата държава в света, която разреши еднополовите бракове. Това стана през 2001 г. След тях редица европейски държави също узакониха еднополовите бракове, като Белгия, Дания, Франция, Исландия, Норвегия, Португалия, Испания, Швеция, Великобритания – Англия и Уелс.
През февруари т. г. Словения също разреши еднополовите бракове, а Германия през юни ги узакони.
През юли Малта също разреши еднополовите бракове.

Два месеца преди това Тайван стана първата азиатска страна, разрешила еднополовите бракове.

Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ) дефинира правото на встъпване в еднополов брак така: "Мъжете и жените, достигнали брачна възраст, имат право да встъпват в брак и да създават семейство в съответствие с националните закони, регулиращи упражняването на това право" (член 12). Това е сфера, в която ЕКПЧ предоставя голяма свобода на държавите да регулират брачните отношения.