Два турски безпилотни самолета са били свалени южно от Триполи в четвъртък, твърди Либийската национална армия (ЛНА) на фелдмаршал Халифа Хафтар, която воюва срещу международно признатото Правителство на националното съгласие (ПНС), подкрепяно от Турция, съобщи ТАСС, като се позовава на информационния сайт "Африкагейтнюз" и на телевизия "Ал Арабия".

Според информацията първият безпилотен самолет е бил свален, докато се е опитвал да атакува позиции на ЛНА край град Тархуна на 80 километра от Триполи. Вторият самолет е бил унищожен в същия район.

В началото на седмицата силите на ПНС с активната подкрепа на турска безпилотна авиация успяха да отблъснат ЛНА от стратегическата военновъздушна база Уатия на югозапад от столицата. След това частите на правителството започнаха да се готвят за настъпление към Тархуна и според съобщенията в четвъртък са подложили града на масиран обстрел със залпов огън.

Вчера силите на Хафтар понесоха още едно поражение от ПНС, като изгубиха стратегическия град Ал-Асабаа на около 50 километра южно от Триполи. Ал-Асабаа е разположен на ключов път, който свързва силите на ЛНА, обсаждащи Триполи, с Тархуна.

Говорителят на ЛНА Ахмед ал-Мосмари повтори вчера обвиненията на бунтовниците, че на страната на правителството в Триполи се сражават 1500 турски военнослужещи.

В четвъртък ЛНА обяви подготовката на "най-голямата в историята на Либия" въздушна операция срещу "турските войски в страната и техните привърженици".