Арменският премиер Никол Пашинян заяви, че е много вероятно да има нова война между неговата страна и Азербайджан. Това мнение той изказа в интервю за френската новинарска агенция Франс прес.

"Докато не бъде подписан договор за мир и той не бъде ратифициран от парламентите на двете страни, разбира, се една нова война (с Азербайджан - бел. Франс прес) е много вероятна", предупреди в интервюто Пашинян.

Напреженията между двете страни се засилиха заради Лачинския коридор, който единствено свързва по суша Нагорни Карабах с Армения.

В началото на юли по различни причини Азербайджан затвори движението към него. Тази блокада създаде сериозна хуминатарна криза в анклава, населяван основно с арменци, където сега има недостиг на храна и медикаменти и има прекъсване на тока, пояснява Франс прес, добавя БТА.

"Тук не става дума за подготвян геноцид, а за геноцид, който вече е в ход", каза Пашинян пред френската агенция и обвини азербайджанската армия, че е създала гето в Нагорни Карабах.

Последен кръг от преговори между двете страни имаше на 15 юли в Брюксел. На него пробив не беше постигнат. Пашинян смята, че Западът и Русия трябва да упражнят засилен натиск върху Баку за вдигане на блокадата.

Според него преговорите между двете страни са възпрепятствани от, както той каза, агресивна риторика и реч на омразата от страна на Азербайджан към арменците. Пашинян обвини Баку, че води политика на етническо прочистване.

Същевременно днес външните министри на Азербайджан и на Русия Джейхун Байрамов и Сергей Лавров обсъдиха по телефона нормализацията между Азербайджан и Армения, предадоха ТАСС и Азертач.

По-рано пък президентът на Азербайджан заяви, че в Москва в скоро време ще има азербайджано-арменски консултации на ниво външни министри.