Германски съд одобри ареста на мъжа, който вчера нахлу с кола на територията на летището в Хановер и предизвика няколкочасова парализа на авиосъобщенията. 

Шофьорът насили портала на летището и влезе с автомобила си на летищния перон, където самолетите паркират близо до пистата. Той бе задържан бързо, но пробивът в сигурността доведе до задържане на полетите с часове.

Мъжът е идентифициран като 21-годишен полски гражданин, без местожителство в Германия. 

Той е отказал да говори за инцидента, оставяйки властите без информация за мотивите му. Все пак няма каквито и да било индикации за евентуален терористичен контекст, подчерта полицията в Хановер. 

В момента да нахлуването на аерогарата мъжът е бил под влиянието на наркотици, като по-късно тестове са дали положителен резултат за кокаин и амфетамини. 

Властите разследват как той е успял да отвори заключения портал. Инцидентът повдигна въпроси за стандартите за сигурност на летището, което е ключов възел за вътрешногермански и международни полети. 

Говорителка на летищните власти посочи, че днес услугите на аерогарата са нормализирани. Заради нахлуването бяха отменени пет пристигащи и четири заминаващи полета, а излитането на осем самолета бе забавено.