Полицията в Киргизстан успя да арестува бившия президент Алмазбек Атамбаев след първи неуспешен опит, предизвикал размирици. Атамбаев е обвинен в корупция, но досега отказва да се яви в съда. При атаката на спецчастите срещу резиденцията му загина човек - 52 годишен командос, предаде БНТ.

Всичко започва по време на среща между бившия президент на Киргизстан - Алмазбек Атамбаев и негови симпатизанти. Мястото е село Кой-Таш близо до столицата Бишкек. Командоси правят опит да го арестуват, но той побягва. Започва престрелка между негови привърженици и спецчастите.

Атамбаев в село Кой-Таш преди първия опит да бъде арестуван

Снимка: АР/БТА

Охранителите на 62-годишния Атамбаев успяват да отблъснат командосите. Взимат шестима заложници, които по-късно освобождават. Един от военните е прострелян смъртоносно.

Ранени командоси по време на опита им да арестуват Атамбаев

Снимка: АР/БТА

Бившият президент успява да се измъкне, а днес призна, че също е стрелял, макар и да е категоричен, че не е насочвал оръжието си към хора.

"Нека бъде ясно - единственият човек, който имаше оръжие, бях аз. Моите привърженици не носят отговорност за престрелката. Аз самият произведох няколко предупредителни изстрела. Да, държах оръжие, но отговорен за смъртта на убития командос, е президентът Жеенбеков. Той е наредил тази акция", каза Алмазбек Атамбаев.

Бившият президент отрича обвиненията в корупция и твърди, че е жертва на политическа репресия. Настоящият държавен глава - Сооронбай Жеенбеков, беше считан за дясната ръка на Атамбаев. Двамата обаче в момента са в конфликт.

Около дома на бившия президент през целия ден се събират негови симпатизанти. Този следобед отново беше направен опит за арест, този път успешен. Докато беше на свобода, Атамбаев призова към ненасилие.

"Колкото до "ареста ми" - има си закони и ако някой иска да се явя в съда, трябва да ми изпрати призовка, а не да нахлува в дома ми", каза Алмазбек Атамбаев.

Привърженици на бившия президент Алмазбек Атамбаев хвърлят камъни, докато се бият с полицията за безредици в близост до резиденцията на Атамбаев в село Кой-Таш

Снимка: АР/БТА

Президентът Жеенбеков свика извънредно правителствено заседание и обяви, че ще се предприемат спешни мерки за запазване на мира в страната.