Бившият президент на Киргизстан Алмазбек Атамбаев призна, че лично е стрелял по атакуващите дома му командоси при вчерашния им опит да го арестуват. При неуспешната операция беше ранен спецполицай, който по-късно почина, а от общо 36 пострадали, 15 са негови колеги. Те бяха ранени при сблъсъци с привърженици на Атамбаев, които го защитиха яростно.

"Моите привърженици нямаха оръжие, аз лично стрелях по време на нападението", заяви няколко часа по-късно самият той пред журналисти, но добави, че се "стараeл да не уцелва хора".

Кадри от атаката, разпространени от световните агенции, обаче показват как негови съмишленици държат оръжия.

Атамбаев отбеляза също, че е готов да съдейства за освобождаване на задържаните от неговите привърженици при щурма бойци от спецчастите.

Според предишни съобщения 6-има командоси от спецотряда "Алфа" на Държавния комитет за национална сигурност в момента се намират под охрана (а според други съобщения - като заложници) в дома на бившия държавен глава в село Кой-Таш край столицата Бишкек.

Атамбаев беше държавен глава на Киргизстан от 2011 до 2017 година. Той стана първият президент в историята на централноазиатската бивша съветска република, оттеглил се доброволно от поста. През юни киргизстанският парламент обаче го лиши от съдебен имунитет, за да може той да бъде съден по обвинения в корупция, които той отрича с твърдението, че са политически.

Алмазбек Атамбаев

Снимка: Vyacheslav Oseledko/Pool Photo via AP/БТА