Светът е "в окото на ураган от пета категория", каза днес генералният секретар на ООН Антонио Гутериш в речта си на Световния икономически форум в Давос, предаде ДПА.

Гутериш даде мрачна оценка на "плачевното състояние на нашия свят" пред политическите и бизнес лидерите, събрали се в швейцарския курорт. Светът ни е измъчван от сериозни проблеми в множество аспекти, подчерта той и сравни множеството "взаимносвързани кризи" с "коли във верижна катастрофа".

Сред заплахите, които изброи Гутериш, бяха опасността от глобална рецесия, войната в Украйна, задълбочаващото се неравенство, бързото разгръщане на кризата с разходите за живот и високите нива на задлъжнялост, засягащи уязвимите държави.

"COVID-19 все още оказва натиск върху икономиките, а светът се проваля в подготовката си за бъдещи пандемии, което буди недоверие", каза още Гутериш.

Генералният секретар на ООН обаче запази най-пламенните си думи за климатичната криза. "Губим битката" и всяка нова седмица носи със себе си "нов климатичен ужас", каза той.

Обещанието да се ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива вече почти не може да бъде изпълнено, изтъкна Гутериш и добави, че средната температура на планетата се е повишила с около 2,8 градуса.

Гутериш бе особено критичен към сектора на изкопаемите горива. "Големият петрол разпространява голямата лъжа", каза той и добави, че индустрията е запозната с вредното влияние на своите продукти върху планетата още от 70-те години на миналия век.

Световният икономически форум в Давос твърди, че допринася за каузата на климата. В неговите рамки има множество събития, посветени на въпроса, а самата годишна среща претендира, че е климатично неутрална.

Критиците обаче често изтъкват иронията, че много от високопоставените участници в конференцията идват в Давос, за да обсъдят климатичните въпроси, като пътуват с частните си самолети, отделящи въглеродни емисии, отбелязва ДПА.

Гутериш повтори думите "разочарование и гняв" пет пъти подред, докато говореше за разделението между бедни и богати. Международната финансова система трябва да стане справедлива, подчерта той и призова страните от Г-20 да положат повече усилия, за да помогнат на развиващия се свят, включително на държавите, които са най-уязвими от климатичните промени.