Те са подканили двамата държавни глави да работят заедно за прилагането на прекратяването на огъня в Украйна, съобщи пресслужбата на френското президентство, цитирана от Франс прес и БТА.

Меркел и Оланд "отбелязаха първите жестове на руските власти за деескалация в източната част на Украйна". Те са "насърчили руския президент и украинския президент да работят заедно, особено за създаването на механизъм за проверка на прилагането на прекратяването на огъня, с подкрепата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа", се казва в изявлението на президентството.

Меркел и Оланд са призовали и за ефективен контрол на границата между Русия и Украйна.

Четиримата лидери са се разбрали да продължат дискусиите чрез конферентна връзка в този формат и утре, допълва Франс прес.

Петро Порошенко обяви, че не изключва възможността за предсрочно прекратяване на едностранно обявения от правителството режим за прекратяване на огъня.

В същото време руският президент Владимир Путин заяви, че Русия не се намесва и няма да се намеси в мирните преговори в Украйна, но винаги ще брани руснаците там. Той изказа становище, че обявеното седемдневно примирие в Украйна ще бъде достатъчно ефективна мярка, само ако започнат мирни преговори по същество, а населението от украинския югоизток получи гаранции за правата си.