Бившият чешки министър-председател Андрей Бабиш днес беше изправен пред съда по дело за измама с евросредства на стойност 2 милиона евро, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Делото е свързано с ферма, известна като "Щъркелово гнездо", получила субсидии от Европейския съюз, след като собствеността ѝ била прехвърлена от конгломерата "Агроферт", собственост на Бабиш и включваща около 250 дружества, на членовете на семейството на бившия чешки премиер. По-късно "Агроферт" отново придобива собственост върху фермата. Субсидиите са били предназначени за малки и средни предприятия - условия, които "Агроферт" не отговаря. Впоследствие конгломератът връща субсидиите.

От законодателите на три пъти се е искало да отнемат имунитета на Бабиш във връзка с делото, започнало през 2007 г.

Прокуратурата в Прага приключи проверката по делото през март и повдигна обвинение на Бабиш. Това беше многократно препоръчвано от разследващите полицаи. Милиардерът и популист отрича да е извършил каквото и да е било нарушение и многократно е заявявал, че обвиненията срещу него са политически мотивирани.

Бабиш се яви днес в Районния съд в Прага. Заедно с него пред съда застана и бившата му сътрудничка Яна Нагиова, уточни Асошиейтед прес. Прокуратурата поиска условни присъди и глоби за двамата. Не е ясно обаче кога ще бъде постановено окончателното съдебно решение.

Политическото движение "Действие на недоволните граждани" (АНО) на бившия чешки премиер загуби парламентарните избори през октомври. Коалиция от пет партии състави ново правителство, а АНО се оказа в опозиция.

Бабиш бе министър-председател на Чешката република от края на 2017 г. до средата на декември 2021 г. Бабиш обмисля дали да се опита да наследи Милош Земан на президентския пост, съобщи ДПА.