Обрат на парламентарния вот в Чехия. Управляващата партия на премиера Андрей Бабиш загуби изборите, след като водеше с немалко преднина.

По последни данни "Заедно" печели 27,6 процента от гласовете на избирателите на база на почти 99% от преброените гласове, предаде ДПА. "Промяната е тук, ние сме промяната", заяви Петер Фиала от "Заедно". Партията на премиера Андрей Бабиш - "Действие на недоволните граждани" (АНО) получи 27,3 процента от гласовете на избирателите, след като по-рано днес водеше с 30,14 на сто.

Съюзът на Партията на пиратите и на "Кметове и независими" постигна 15,5 процента.

Снимка: БТА

Така две опозиционни коалиции с либерален профил изненадващо спечелиха мнозинство в парламента. Те ще имат общо 108 места в долната камара на чешкия парламент, която е с двеста места.

Снимка: БТА

Преди изборите премиерът Андрей Бабиш беше подложен на критики за лошо управление на пандемията, нарастването на националния дълг, както и че се е грижил за собствените си бизнес интереси по време на управлението си. Той отхвърли всички обвинения и заяви, че страната се нуждае от стабилност и е по-просперираща от всякога, припомня Ройтерс.