Третата среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун за малко повече от година беше изпълнена със символика, но анализаторите са разделени в оценките си за нея, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Срещата, провела се на линията в демилитализираната зона между двете корейски страни, при която Тръмп стъпи на севернокорейска територия, написвайки по този начин историята, се тълкува от някои анализатори като гигантска стъпка към мира, а от други като обикновен пиар удар.

Срещата се състоя ден след като Тръмп отправи изненадваща импровизирана покана към севернокорейския лидер да се видят на демаркационната линия. Тя съживи всеобщия интерес към тандема Тръмп-Ким, който поотслабна след провала на тяхната втора среща на върха в Ханой през февруари, приключила внезапно заради разногласия по темата за денуклеаризацията на Северна Корея. Вашингтон изисква Пхенян да се откаже окончателно от ядрената си програма, докато тоталитарният режим иска предварително вдигане на международните санкции, на които е обект.

Днес за кратка историческа минута Тръмп стъпи на севернокорейска земя - премиера за действащ американски президент. Това е символичен жест от важно значение за двете страни, които допреди година и половина се заплашваха взаимно с унищожение.

Няколкото стъпки, които Тръмп направи на севернокорейска територия, въпреки отсъствието на напредък към денуклеаризацията на Северна Корея, показват "привлекателната сила" на Пхенян, казва бившата анализаторка от ЦРУ Су Ким. "На Ким не му беше необходимо да помръдне и малкия си пръст, за да накара Тръмп да прекоси демаркационната линия", казва експертката. "Достатъчно му беше да задейства съблазняващ елексир, смесващ хитрост и заплашителната риторика", допълва тя пред Франс прес.

Анализаторът Минтаро Оба, бивш чиновник от Държавния департамент на САЩ, говори за "нещо като дипломация с дефибрилатор". "Процесът се поддържа чрез инжекции, но не се лекува основния проблем", казва той.

След провала на срещата в Ханой Пхенян обвини Вашингтон, че е действал "злонамерено" и му даде срок до края на годината да промени подхода си. Двете страни вече не водят официални разговори и Северът породи ново напрежение миналия месец, като изстреля ракети с малък обсег за първи път от ноември 2017 г. насам, припомня Франс прес.

Срещата днес между Тръмп и Ким най-малкото позволи да се визира постигането на целта за подновяване на разговорите по ядреното досие на ниво работни групи до две или три седмици. Така обяви самият Тръмп. Освен това той покани Ким да посети Ню Йорк.

Според анализатора Дейвид Ким от мозъчния тръст Център Стимсън срещата има потенциала да поднови преговорите, които са в задънена улица, но е нужно да има нещо съществено, а не само театралничене.

Според Го Мьон-хюн от Института Асан за политически изследвания в Сеул срещата е "огромен подарък, който Ким е направил на Тръмп". Ким е приел срещата с Тръмп, въпреки че условието на Пхенян за подновяване на преговорите, а именно вдигане на международните санкции не е изпълнено. Сега Ким е дал нов шанс на Тръмп "да се запази жива дипломацията, водена благодарение на личната връзка между двамата лидери", казва Го. Това е добър подарък за един президент, който се стреми към преизбиране догодина след унизителния резултат от срещата на върха в Ханой. Анализаторът добавя, че Северна Корея от дълго време е искала да се представи като равна на САЩ и се е стремяла към визита на севернокорейска територия на действащ американски президент.

Но според преподавателя в Университета за севернокорейски изследвания в Сеул Ко Каб-уо срещата между Тръмп и Ким днес е била прекалено кратка, за да бъде забравена липсата на резултат от срещата на върха в Ханой между двамата.