Четири държави от Близкия изток и на първо място Иран са използвали по "безмилостен и ужасяващ" начин смъртното наказание през 2020 г. въпреки коронавирусната пандемия, оглавявайки класацията за брой екзекуции по света. Това показва публикуван днес доклад на "Амнести интернешънъл", предаде Франс прес.

Правозащитната организация със седалище в Лондон е регистрирала миналата година 483 екзекуции в 18 страни, което сочи спад с 26 на сто спрямо 657-те, регистрирани през 2019 г., и е най-ниският показател през последното десетилетие.

Данните не включват Китай, който според "Амнести" си остава "най-големият палач на света", защото погубва хиляди хора всяка година, но статистиката там е засекретена като "държавна тайна".

"Пандемията от КОВИД-19 е съдействала за спад в броя на екзекуциите и смъртните присъди, но същевременно е увеличила жестокостта, присъща на това наказание", се казва в доклада.

Според документа, без да се смята Китай, 88 на сто от регистрираните екзекуции са извършени едва в четири страни - Иран, Египет, Ирак и Саудитска Арабия.

"През цялата 2020 г. страните от Близкия изток и Африка демонстрираха безмилостно и ужасяващо постоянство в осъществяването на планове за убиване на хора, дори в течение на година, през която по-голямата част от света се фокусираше върху защитата на човешкия живот от един смъртоносен вирус", отбеляза Хеба Мораеф, директорът на " Амнести" за Близкия изток и Северна Африка.

Броят на екзекуциите в Близкия изток е спаднал с 25 процента, тъй като са намалели с 85 на сто екзекуциите в Саудитска Арабия и с над 50 на сто - в Ирак.

Докладът обаче говори за "показателен пик" на екзекуциите в Египет, чийто брой е нараснал повече от тройно - от 32 през 2019 на 107 през 2020 г.

В Иран са извършени най-малко 246 екзекуции, с което страната остава първа по брой на смъртните наказания в региона и втора в света след Китай.

Според "Амнести" в Иран "смъртното наказание все по-често се използва като оръжие за политически репресии срещу дисидентите, демонстрантите и членовете на етнически малцинства". Някои от екзекутираните там миналата година бяха от малцинствата кюрди и белуджи, уточнява организацията.

Освен това Иран - в разрез с международното право, продължи да наказва със смърт хора, ненавършили 18 години в момента на престъплението, изтъкват правозащитниците, давайки три случая за пример.