Когато училищата в Северна Каролина отворят врати по-късно този месец, в някои от тях новите мерки за сигурност ще включват доставка на полуавтоматична пушка АР-15, която да бъде използвана в случай на нападение с огнестрелно оръжие, съобщава Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Шерифът на окръг Мадисън, Бъди Харууд е доставил една полуавтоматична пушка във всяко от 6-те училища в своя район, подтикнат от нападението в начално училище в Ювалди, щата Тексас, при което загинаха 19 деца и двама учители. (В супермаркет в Бъфало, Ню Йорк, пък бяха убити 10 афроамериканци.)

Оръжията ще бъдат държани в сейф, добави шерифът. Щатските образователни власти и шерифската служба работят заедно за подобряване на сигурността, след като нападението в Ювалди показа системни грешки и лоши решения, довели до продължил повече от час хаос, приключил с ликвидацията на нападателя от силите на реда, според разследваща комисия на щатския парламент на Тексас.

САЩ са страната с най-голям брой притежавани оръжия на глава от населението в света и с най-голям брой масови стрелби годишно сред богатите държави.