Изтребители на американските военновъздушни сили прихванаха малък самолет близо до Вашингтон. После частната машина, с когото изтребителите така й не успели да установят контакт по радоуредбата, се разбил в планинска зона в щата Вирджиния. В останките от машината не са намерени оцелели, посочва АП.

Изтребители Ф-16 са прихванали гражданския самолет Чесна 560 Ситейшън V приблизително в 15:20 ч. (2020 по Гринуич), докато е летял над Вашингтон и северната част на Вирджиния, се казва в изявление на Северноамериканското командване за въздушно-космическа отбрана.

"Пилотът не реагираше и впоследствие самолетът Чесна се разби в близост до Националната гора "Джордж Вашингтон", Вирджиния. НОРАД се опитваше да установи контакт с пилота до момента, в който самолетът се разби", се казва в изявлението.

Изтребителите са използвали сигнални ракети "в опит да привлекат вниманието на пилота", добавиха от НОРАД, като подчертаха, че самолетите "са имали разрешение да се движат със свръхзвукова скорост и е възможно жителите на региона да са чули силен звук от преминаването на звуковата бариера".

Федералното авиационно управление заяви, че машитана "Чесна 560 сайтейшън Ви" е излетяла от Елизабетаун, в щата Тенеси, вчера и е трябвало да се приземи на летище "Маккартър" на остров Лонг Айлънд. По необясними причини самолетът направил завой над острова, намиращ се в Ню Йорк и се насочил към федералната столица Вашингтон, преди да се разбие в планинска зона близо до Монтебело в щата Вирджиния в 15,30 ч. следобед вчера местно време.

Засега не е ясно какво точно е станало на борда на самолета, имало ли е здравословен проблем, който може да е довел до липса на реацкиция на пилота и защо той е променил курса и се е разбил. Машината е преминал над някои зони във Вашингтон, над които прелитането е ограничено, поради което са били вдигнати два америкаски изтребителя. Тътенът от тях е отекнал в цялата федерална столица.

Според телевизионния канал Си Ен Ен на борда самолета е имало четирима души, които не са оцелели. Не са известни повече подробности за тях. Самолетът не е бил свален от военните, според източник на телевизията.