По замисъла на закона това трябва да стане чрез налагане на наказателни тарифи на стоките, внасяни от страни, които нарочно държат нисък курса на валутата си и с това успяват да продават стоките си на много по-ниски цени. Мнозина смятат, че китайската валутна политика е сериозен фактор за огромния китайски внос в САЩ, довел до затваряне на американски фабрики, отбелязва Асошиейтед прес.

Горната камара на Конгреса одобри закона с 65 гласа "за" при 35 "против". Той обаче едва ли ще успее да мине през Камарата на представителите, тъй като много конгресмени и бизнес организации се опасяват, че едностранните действия срещу Китай може да доведат до търговска война.

Администрацията на Обама даде да се разбере, че предпочита дипломатическите средства за уреждане на проблема. Приемането от Сената на законопроект, целящ да накаже Китай за манипулиране на валутата си, е грубо нарушение на правилата на Световната търговска организация, заяви говорител на китайското външно министерство, цитиран от Франс прес.

"Американският Сенат на практика създаде бомба със закъснител, която може да подпали търговска война между двете първи световни икономики", коментира и официалната китайска агенция Синхуа.

"Както и при предишни случаи Сенатът избра лошото лекарство, за да се опита да излекува хроничната американска икономическа болест", допълни Синхуа, цитирана от АФП. Китайската агенция отбеляза за пореден път, че според позицията на Пекин обменният курс на юана не е основната причина за търговския излишък в стокообмена със САЩ. Американските сенатори "превръщат Китай в изкупителна жертва за вътрешните проблеми на страната преди президентските избори през идната година", обвини Синхуа.

Същевременно републиканците блокираха в Сената на американския Конгрес
предложения от президента Барак Обама законопроект за отпускане на 447 милиарда долара за борба с безработицата, предаде ИТАР-ТАСС. Обама искаше да се увеличат данъците за богатите, за да се намерят париза удължаване на гратисния период за данъците върху заплатите и изплащането на помощи за безработица от правителствен застрахователен фонд.