Датата 21 май беше определена от самопровъзгласилия се за пророк Харолд Егбърт Кампинг, 89-годишен пенсиониран инженер от Оукланд, щата Калифорния. Той твърди, че всички праведници ще се възнесат на небето, а грешниците ще останат на Земята, където ги очакват редица опустошителни бедствия.

Апокалипсисът ще завърши с пълно унищожаване на планетата в рамките на пет месеца - до 21 октомври 2011 г. Кампинг посочва и точния час на Страшния съд - 18.00, независимо от часовия пояс, тъй като според него краят на света ще настъпи постепенно по цялата Земя. Той посочва и приблизителния брой на праведниците - около 3 процента от жителите на планетата, тоест 200 милиона души. Останалите 6,5 милиарда просто ще изчезнат, твърди проповедникът.

Темата беше широко дискутирана в медиите, в частност в американските религиозни радиостанции и телевизионни канали, както и в интернет, отбелязва БТА.

Последователите на Кампинг обаче не се ограничиха с проповеди по улиците - те дори наеха рекламни площи, в които да предупредят населението за приближаващия край на света.

Десетки подобни билбордове с датата 21 май 2011 г. се появиха в различни градове в цял свят.