Засегнати са над 4000 души. От епидемията са обхванати деца и ученици от Берлин, Бранденбург, Саксония, Анхау и Тюрингия.

Само в Бранденбург случаите на заболяване са повече от 1100. Министерството на здравеопазването препоръча при стомашно-чревни оплаквания, повръщане и разстройство, веднага да се търси лекарска помощ.

Мобилизирани са поликлиниките и болниците в тези провинции за справяне с епидемията, която е предизвикана от заразена храна в училищните столове, приготвена в централизирания готварски център в Рюселхау, Тюрингия.

Германският филиал на френската компания за обществено хранене "Содексо", която снабдява множество училищни столове, увери, че не е имало признаци, будещи съмнение в качеството на ястията, предлагани на децата. Столовете в училищата или яслите вероятно са били зареждани от един и същи доставчик, каза говорител на здравното министерство, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Предстои да се уточни какъв точно е вирусът, предизвикал стомашно-чревното заболяване, но според първи сведения на института "Роберт Кох" това е  опасният норовирус.

Според американския Център за контрол на заболяванията норовирусите по-често се наблюдават в затворени или полузатворени общности, като затвори, общежития, круизни кораби, училища, където инфекцията може да се разпространява бързо от човек на човек или чрез заразени храни и повърхности. Вирусът може да се предава и чрез храна, която се обработва от един заразен човек.